Eerste dertig vluchtelingen uit Oekraïne arriveren in Hotel Lapershoek in Hilversum. Basisschool de Wilgetoren haalde groep met bus op bij Poolse grens

De bus met dertig vluchtelingen arriveert vrijdagnacht bij Hotel Lapershoek in Hilversum.© foto margot brakel fotografie

Susanne van Velzen
Hilversum

De eerste groep van dertig vluchtelingen uit Oekraïne is vannacht opgevangen in Hotel Lapershoek in Hilversum. Het gaat om veertien kinderen, twee oudere mannen en veertien vrouwen.

Ze arriveerden om half een ’s nachts in een touringcarbus die donderdagnacht vanaf de Pools-Oekraïnse grens vertrok. De ophaalactie is een initiatief van de Hilversumse basisschool De Wilgetoren. Begin deze week staken de ouders en leerkrachten de koppen bij elkaar en ontstond een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de oorlog.

Lees ook: Alle hens aan dek voor opvang Oekraïense kinderen met handicap; Huizer timmermannen en loodgieters draaien overuren; ’Ik sta hier met kippenvel op m’n armen’

Hulpgoederen

Binnen twee dagen was volgens directeur Koen van Praag van de Wilgetoren alles geregeld en werd besloten om met een grote bus richting de grens te gaan en op de terugweg vluchtelingen mee te nemen naar Hilversum. Een kleinere bus vol hulpgoederen reed achter de bus aan. ,,We hebben drie chauffeurs, twee medisch verpleegkundigen en een tolk bij ons”, vertelde Van Praag donderdag toen ze nog onderweg waren naar Polen.

In overleg met de gemeente is Hotel Lapershoek aangewezen als opvangplek. De gemeente heeft inmiddels plekken voor 620 Oekraïners geregeld, waaronder 120 kamers in hotels en bed and breakfastaccommodaties. Ook twee kantoorlocaties worden klaargemaakt voor de opvang.

coördinatieteam

De vluchtelingen werden na de lange busreis bij Lapershoek opgevangen door onder andere een medewerkster van het speciale coördinatieteam dat de gemeente in het leven geroepen heeft. De komende dagen komen naar verwachting meer mensen aan.

De Veiligheidregio Gooi en Vechstreek vangt in totaal tweeduizend vluchtelingen op. Voor de eerste duizend worden nu in alle gemeenten in de regio plekken gezocht. Zaterdag arriveren in Huizen naar verwachting 35 kinderen met een handicap, hulpbehoevende ouderen en hun begeleiders. Zij krijgen onderdak in een recent leeggekomen zorgcomplex van de Alliantie aan de Bovenmaatweg. Sherpa, Cordaan en de gemeente Huizen slaan de handen ineen voor de opvang van deze kwetsbare groep.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.