Burgemeesters van Katwijk en Spakenburg luiden de noodklok na toename supportersgeweld en roepen de KNVB op tot het invoeren van stadionverboden

© Archieffoto

Hein ten Berge
Katwijk

De burgemeesters van Katwijk en Bunschoten-Spakenburg hebben in een gezamenlijk schrijven aan de KNVB hun zorgen geuit over de toename van supportersgeweld. In de brief wordt gepleit voor invoering van stadionverboden.

Aanleiding zijn de bedreigingen aan een speler en bestuur van Spakenburg en de wanordelijkheden tijdens het vriendschappelijke duel bij Quick Boys op 12 februari. Door politie-inzet uit de wijde omgeving kon verdere escalatie ternauwernood worden voorkomen. Dat vv Katwijk op diezelfde dag een uitwedstrijd speelde, was een positieve meevaller waardoor een treffen met de harde kern van die club uitbleef.

Beide burgemeesters vragen de KNVB om net als in het betaald voetbal ook in het amateurvoetbal over te gaan tot het invoeren van stadionverboden. Wie nu een stadionverbod voor het betaald voetbal heeft kan nog steeds zonder enige belemmering duels in de tweede en derde divisie bezoeken. Dat leidt tot nog grotere veiligheidsrisico’s bij de soms toch al risicovolle wedstrijden in het hogere amateurvoetbal.

Bestuurders van de topamateurclubs hebben eenvoudigweg de instrumenten niet om het toenemende geweld aan te pakken. Daarom wordt de KNVB verzocht mee te werken om het tij te keren. De clubs gaan nu nog veelal zelf over tot het weigeren van personen maar daarmee is het probleem niet verholpen. Diezelfde relschoppers zijn vrij om andere wedstrijden te bezoeken waardoor het probleem slechts wordt verschoven. Bij een algeheel stadionverbod zou geen enkel complex in de tweede of derde divisie meer betreden mogen worden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal