Da Costaschool in Hilversum heeft de landelijke primeur: plastic verpakkingsafval scheiden en gratis laten ophalen

De feestelijke kick-off op het schoolplein.

De feestelijke kick-off op het schoolplein.© Sander Koning/KoningPhotography

Eddie de Paepe
Hilversum

De Da Costaschool aan de Lieven de Keylaan in Hilversum is de eerste basisschool in Nederland die gebruik gaat maken van het inzamelsysteem van het Afvalfonds Verpakkingen om plastic verpakkingsafval te scheiden en gratis op te laten halen. Dat werd woensdag gevierd.

Tijdens de feestelijke kick-off bekrachtigden Afvalfonds Verpakkingen en de Da Costaschool de samenwerking door het zetten van een handtekening. Verder verzorgde Hester Klein Lankhorst, directeur Afvalfonds Verpakkingen, een petje op/petje af-quiz voor leerlingen uit groep 7 en 8 om hun kennis op het gebied van afvalscheiding te testen. Arnout Schaap, oprichter van Recycle Valley, behandelde de vragen daarn in een gastles.

Op basisscholen was het gescheiden aanbieden van verpakkingsafval nog niet altijd mogelijk, maar daar komt nu verandering in. Van 30 maart tot 18 mei is het voor alle 6.700 basisscholen in Nederland mogelijk om zich aan te melden om met ingang van 1 januari 2023 gratis gebruik te maken van het inzamelsysteem.

Eerste stap

Deze samenwerking met de Hilversumse school is een eerste stap in het scheiden van verpakkingsafval op basisscholen. ,,Ik ben enorm trots op deze mooie samenwerking”, meldde Klein Lankhorst woensdag. ,,Het is goed dat basisschoolleerlingen op jonge leeftijd meer leren over de waarde van afval, dat is ontzettend belangrijk voor de toekomst van onze circulaire economie. Door de leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval hopen wij hen een belangrijke les mee te geven voor de toekomst.”

Juf Ellen, leerkracht groep 7/8, vertelde dat de school graag, samen met de leerlingen, werkt aan een duurzame wereld. ,,Ik ben dan ook enorm blij met deze nieuwe samenwerking met Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Het enthousiasme van de leerlingen tijdens de quiz laat zien dat dit onderwerp ook bij hen leeft. Hopelijk hebben wij vandaag met de kick-off ook alle andere basisscholen in Nederland geïnspireerd om zich aan te melden en binnenkort aan de slag te gaan met het scheiden van verpakkingsafval.”

Pakjes schoolmelk

Leerlingen (en leerkrachten) kunnen hun plastic verpakkingen en drankenkartons scheiden. Het gaat bijvoorbeeld om pakjes schoolmelk en plastic verpakkingen van etenswaren die de kinderen meekrijgen van thuis. Het Afvalfonds zorgt ervoor dat het gescheiden afval bij de scholen wordt opgehaald en gerecycled. De kosten voor transport en alle stappen daarna, zoals de sortering en recycling, neemt het Afvalfonds voor haar rekening. Scholen kunnen ook gebruik maken van een educatief programma dat kinderen bewust maakt van (zwerf)afval en het belang van recycling.

Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen. Per 1 januari 2023 komt hier ook het verpakkingsafval bij dat lijkt op huishoudelijk afval en vrijkomt in onder meer scholen, kantoren en winkels.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.