Freek denkt dat zijn vrouw een affaire heeft | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Freek heeft het gevoel dat zijn vrouw iets voor hem verbergt.

Freek vermoedt dat zijn vrouw een geheim heeft. Haar confronteren durft hij nog niet. „Wat als ik gelijk heb? Dan is straks alles kapot.

Ik denk dus dat ze een affaire heeft. Ik weet het eigenlijk vrijwel zeker. Mogelijk al heel lang, maar zeker een half jaar. Ik kwam erachter toen ze een keer naast me op de bank zat te appen. Ze moest lachen en heel automatisch boog ik haar kant op om mee te kijken wat er zo grappig was. Zoiets was niet raar tussen ons. Ik ging ervan uit dat ze een TikTokfilmpje van een vriendin had gekregen en normaal zou ze dat juist met me willen delen. In plaats daarvan draaide ze haar telefoon van me weg. Het was ongemakkelijk. Ik maakte nog een grapje dat ze zeker met haar geheime minnaar aan het appen was, maar ze lachte niet. Dit zou voorheen het moment zijn dat ze zogenaamd toe zou geven een jonge God aan de haak geslagen te hebben. Nu deed ze geïrriteerd en kwam uiteindelijk met een half smoesje over een verrassing. Ik ben intussen jarig geweest en kerst kwam ook voorbij, maar een verrassing heb ik nooit gehad.

Sindsdien valt het me op dat ze zo ongeveer vergroeid is met haar telefoon. Ze heeft hem constant bij zich en als ze ’s avonds zit te appen, zie ik aan haar dat ze… glundert, denk ik. Ze heeft steeds zo’n glimlach, alsof ze verliefd is. Ik ken die glimlach, maar ik had hem al een tijd niet gezien. Verder merk ik dat ze soms te lang doet over de weg van haar werk naar huis. Dan zegt ze dat ze laat vertrok en ook nog in de file kwam.

Deb en ik zijn nu vijftien jaar samen. We hebben onze ups en downs gekend, maar over het algemeen hebben we een goede relatie. De laatste paar jaar zelfs erg goed. Debby heeft periodes gehad dat ze wat zwaar op de hand was en dat maakte het best wel moeilijk, maar nu de kinderen wat ouder worden, merken we allebei dat we uitgeruster zijn en minder gestrest. Dat doet ons goed en ons huwelijk dus ook. Maar ja, het kan dus ook zijn dat ze gewoon zoveel beter in haar vel zit, omdat ze een ander heeft. Dat is heel dubbel.

Het punt is dat ik het haar eigenlijk niet durf te vragen. De gevolgen zullen enorm zijn als mijn vermoeden klopt. Ze zou voor hem kunnen kiezen, waarmee we ons gezin stukmaken. Dat wil ik de kinderen echt niet aandoen. We hebben het veel te goed met z’n vieren. Ik denk ook dat ik niet zonder ze kan. Stel je voor dat ik de helft of meer van de tijd alleen woon, zonder Deb en dat ik de meisjes alleen op vaste tijden mag zien. Maar ook als ze niet voor hem kiest, hoe moeten we dan verder? Doen we dan of er niks gebeurd is? Kan ik haar daarna nog vertrouwen? Het voelt als Schrödingers kat, dat gedachtenexperiment met die kat in een doos. Zolang de doos dicht blijft, kan de kat zowel dood als levend zijn. Maar als je hem opendoet, weet je het zeker en kun je nooit meer terug.

Ik ben niet zo heel erg jaloers, merk ik. Dat ze dit stiekem doet, vind ik erger. Dat ze liegt. Als ze eerlijk zou zijn, zou ik misschien nog wel een open relatie kunnen voorstellen, maar de paar keer dat ik daar terloops iets over liet vallen, veranderde ze van onderwerp. Ik heb haar ondertussen best vaak de kans gegeven om het toe te geven, maar ze pakt het niet op.

En het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat ik me vergis. Dat ik alleen maar dingen zie die mijn angst bevestigen. Misschien staat ze wel echt in de file en misschien appt ze wel met een vriendin, maar ik heb nooit eerder zo het gevoel gehad dat ze iets verbergt.

Ik wil Deb niet kwijt. Ze is een lieve moeder en in alles wat ze doet een geweldige partner. Ik zou haar kunnen vergeven als het stopt. Iedereen mag een vergissing maken. Maar ik vrees de dag dat ze toe zal geven.”

Lees hier meer Over Liefde

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.