Tegemoetkomingsregeling slachtoffers turnmisstanden na felle kritiek mogelijk versoepeld

© Foto ANP

Van onze verslaggever
Arnhem

De tegemoetkomingsregeling voor (voormalig) turnsters die tijdens hun carrière slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag zijn geworden, wordt mogelijk versoepeld na felle kritiek op de strenge voorwaarden en toewijzingsprocedure. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) stelde onder meer kamervragen aan minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder.

Sinds 1 maart kunnen de turnsters een tegemoetkoming van 5.000 euro aanvragen. Om in aanmerking te komen, moeten zij over langere tijd wekelijks minstens dertig uur getraind hebben, zijn uitgekomen op het hoogste niveau en ’door langdurig grensoverschrijdend gedrag op jonge leeftijd zoveel last hebben van fysieke, psychische en/of morele klachten dat hun maatschappelijke ontwikkeling hierdoor is belemmerd’.

Als hun aanvraag in behandeling wordt genomen, moeten de indieners bovendien voor een driekoppige commissie verschijnen om hun verhaal te doen. Dat geldt ook voor degenen die al eerder met hun slachtofferrelaas naar buiten kwamen.

NOC NSF en gymnastiekunie KNGU besteedden het opstellen en uitvoeren van de tegemoetkomingsregeling uit aan het Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg (CBKZ), maar de sportkoepel laat nu weten dat ’de regeling kan worden aangepast als daarmee het doel beter wordt gerealiseerd’.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport