Mijn eigen club neemt wel standpunt in en vraagt om even stil te staan bij de ramp die zich in de Oekraïne voltrekt | column Gooische scheidsrechter

Wouter van der Schaaf© Archieffoto Studio Kastermans

Wouter van der Schaaf
Hilversum

Ik zoek op de site van de KNVB. Zoek naar richting en advies. Wat moet ik deze zaterdagmorgen doen? Een moment van stilte voorafgaand aan de wedstrijd? Om stil te staan bij de Russische inval in de Oekraïne nu ruim een week geleden?

Helaas, over deze brandende kwestie tref ik geen bericht aan op de KNVB-website. Wel veel info over het WK in Qatar met als meest betrokken zinnetje ’wij hebben volop oog voor de problemen in Qatar’. Einde bericht. Oh ja, en ook dat Nederland voorlopig niet tegen Rusland wil voetballen. Dus van de KNVB valt niet veel sturing te verwachten waar het gaat om militaire en politieke conflicten. Een minuut in herdenking stilstaan bij het overlijden van een clubicoon als Wim Jansen of een 96-jarige erevoorzitter valt makkelijker te regelen dan in protest stil te staan bij een brute inval elders in Europa. Voor overleden spelers klappen we de 39-ste of 14-e minuut - afhankelijke van hun rugnummer - onze handen stuk uit waardering.

„Wij houden ons niet bezig met politiek”, is een veelgehoorde opmerking in de sportwereld. Maar al te vaak een gelegenheidsargument om van elke discussie af te zijn. Voor grote politieke druk zijn de FIFA en UEFA - de twee grootste (en corruptste) sportbonden ter wereld - dit keer wel overstag gegaan. Met uitsluiting van deelname van Russische ploegen als gevolg. En, zeer bijzonder: het verbreken van een sponsorcontract met Gazprom.

Intussen gaat de oorlog aan de rand van Europa door en zoek ik nog steeds naar antwoord op de vraag wat te doen deze zaterdagochtend voor aanvang van de wedstrijd van de twee juniorenelftallen. Een moment van rust en stilte? Naar mijn mening zou het goed en gepast zijn om dat te doen. Even denken aan leeftijdgenoten in de oorlogszone. De toestand in de Oekraïne vraagt er om. Ik neem contact op met de club. Gelukkig, mijn eigen club neemt een helder standpunt in. En adviseert de scheidsrechters en teamleiders om voorafgaand aan de wedstrijd van deze zaterdag een moment stil te staan bij de ramp die zich in de Oekraïne voltrekt.

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Meer nieuws uit Sport Regionaal