Ratjetoe aan stemwijzers: waar kun jij terecht voor kieshulp voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?

De lijsttrekkers bij de lancering van Kieskompas in Hilversum. Tot ieders opluchting kwamen ze bij hun eigen partij uit.© Gemeente Hilversum

Leander Mascini
Hilversum

Drie verschillende stemwijzers, talloze verkiezingsdebatten, verkiezingskranten en een stapel foldertjes in de brievenbus. Het wordt de kiezers in Gooi, Vechtstreek en Eemland niet gemakkelijk gemaakt om een keuze te maken.

Vooral opvallend is dat er drie verschillende stemwijzers zijn, waarbij de gemeenten uit deze regio zijn aangesloten. Zo kunnen inwoners uit Weesp en Hilversum hun standpunten op KiesKompas.nl invoeren voor een stemadvies. Kiezers uit Gooise Meren, Huizen, Baarn en Soest kunnen dan weer terecht op StemWijzer.nl. In de laatste twee gemeenten wordt, overigens net als in Bunschoten, de website MijnStem.nl (ook) gebruikt.

De gemeenten Wijdemeren, Blaricum en Laren communiceren op hun verkiezingspagina’s helemaal niets over stemwijzers op hun verkiezingspagina. Na wat extra onderzoek blijkt Blaricum echter ook aangesloten bij MijnStem.nl, net als Eemnes. Voor inwoners uit Wijdemeren is er gewoonweg geen stemhulp. „Dat klopt”, vertelt een ambtenaar uit die gemeente. „De reden hiervoor is dat de politieke partijen niet gekozen hebben voor het gebruik van de stemwijzer. Zij zien hierin onvoldoende toegevoegde waarde.”

Hoe komt u tot uw stem?

Verder zijn er natuurlijk diverse verkiezingsdebatten in ieder gemeente, staat deze krant iedere dag vol met verkiezingsnieuws en delen partijen hun standpunten op sociale media en via folders in de brievenbus. Wij vragen ons dan ook af hoe u zich voorbereid op uw stem. Weet u al op wie u gaat stemmen en hoe bent u tot deze keuze gekomen? Reageren kan via redactie@gooieneemlander.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.