Kritische kanttekeningen Tweede Kamerlid Westerveld bij uitvoering tegemoetkomingsregeling voor slachtoffers turngeweld

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks).© Foto ANP/Bart Maat

Van onze verslaggever
Den Haag

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) plaatst kritische kanttekeningen bij de uitvoering van de tegemoetkomingsregeling voor (oud-) gymsporters die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad. Over de criteria, werkwijze en mogelijke gevolgen van de vergoeding heeft zij woensdag vragen ingediend bij minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder.

Westerveld vraagt zich af waarom de criteria zijn toegespitst op het prestatieniveau, het aantal trainingsuren en de duur van de periode waarin het grensoverschrijdend gedrag zich heeft voorgedaan. Ook meent zij dat het voor slachtoffers traumatisch en drempelverhogend kan zijn dat zij verplicht in gesprek dienen te gaan met een driekoppige commissie die de aanvragen beoordeelt, terwijl eerder voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg is gekozen om de verzoeken schriftelijk af te handelen.

Moeite heeft Westerveld met de eis om ondersteunende documenten aan te leveren, aangezien van (destijds) vaak jonge kinderen ’onmogelijk verwacht kan worden dat ze zaken en situaties schriftelijk hebben bijgehouden’. Daarnaast is zij benieuwd ’hoe deze criteria en werkwijze zich verhouden tot de aanbeveling van de adviescommissie integriteit en ethiek van sportkoepel NOC NSF waarin ruimhartigheid wordt bepleit’.

Het Tweede Kamerlid wil verder weten ’waarom is gekozen voor een relatief korte periode van openstelling van de regeling’ en waarom de looptijd van zeven maanden afwijkt van de regeling voor geweldsslachtoffers in de jeugdzorg (die van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 is opengesteld).

Dat bij de start van de aanvraagperiode nog niet duidelijk is of over het bedrag van 5.000 euro achteraf inkomstenbelasting moet worden betaald of dat dit gevolgen voor toeslagen kan hebben, stuit Westerveld tegen de borst. ’Zeer onwenselijk’ acht zij het bovendien dat gemeenten afzonderlijk moeten beoordelen of een tegemoetkoming tot een korting op de uitkering kan leiden.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport