Muiderberg krijgt eindelijk gemeentelijke monumenten. Ruim twintig woningen en Hakkelaarsbrug verdienen bescherming

De Hakkelaarsbrug moet een gemeentelijk monument worden.© Foto Tom Loman

Joyce Huibers
Muiderberg

Twintig rijksmonumenten telt Muiderberg, maar nul gemeentelijke monumenten. Daar komt verandering in. Iets meer dan twintig panden krijgen van de gemeente Gooise Meren nu voorbescherming tot het moment dat de monumentenstatus daadwerkelijk verleend wordt.

Het gaat onder andere om woningen aan de Badlaan, Brink, Populierenlaan en Nienhuis Ruijskade en de Hakkelaarsbrug. De gemeente stelde vorig jaar in overleg met een groepje inwoners en erfgoedorganisaties een zogeheten longlist op van panden, objecten en gebieden die het waard zijn om gemeentelijk monument te worden. Die longlist is nu teruggebracht naar 22 panden waar ook daadwerkelijk de monumentenprocedure voor wordt opgestart.

De door inwoners voorgedragen dorpsgebiedjes staan niet op de uiteindelijke lijst. Ze verdienen mogelijk wel bescherming, maar de monumentenstatus is daarvoor niet het meest geschikte middel.

Badplaats

Bij de selectie van voornamelijk woningen ligt de nadruk niet zozeer op de individuele panden, als wel om het ensemble. Op de Nienhuis Ruijskade gaat het bijvoorbeeld om tien woningen naast elkaar. Volgens de gemeente dragen de uitgekozen huizen bij aan het verhaal van Muiderberg dat in de negentiende eeuw vanuit een agrarische dorp is uitgebouwd tot een badplaats waarbij in en rond het dorp hotels, pensions en cafés verschenen en wandelbossen werden aangelegd. Aan de zuidzijde van de Brink werden vanaf de vroege twintigste eeuw enkele kleine villa’s gebouwd.

Reservelijst

Alle eigenaren zijn ingelicht. Zij kunnen nog bezwaar maken tegen het voorgenomen besluit om de woningen een monumentenstatus te geven. Dan moeten ze wel met goede argumenten komen. De gemeente bekijkt vervolgens welk belang het zwaarst telt. Voor de zekerheid is wel een reservelijst opgesteld met tien andere panden, objecten en ensembles. Hier kan dan uit gekozen worden als een pand toch afvalt door gegronde bezwaren.

Zodra de monumenten definitief zijn aangewezen door de gemeente, gaat Gooise Meren een zelfde traject opstarten in Muiden. Ook daar zijn weinig gemeentelijke monumenten te vinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.