Weinig beletsels voor bouw van bunkerwoningen aan Oude Haven in Hilversum. Nog wel huiswerk voor eigenaren monument

De monumentale zand- en zoutbunkers aan de Oude Haven.© Foto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Er lijken weinig beletsels te zijn voor de bouw van huurwoningen en een kantoor in de monumentale zand- en zoutbunkers aan de Oude Haven. GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gebruikers van het aangrenzende sportveld en skatepark.

De nieuwe eigenaren willen de zes voormalige bunkers en het middendeel (alles in twee lagen) laten verbouwen tot zes huurwoningen en een kantoor. GroenLinks vraagt zich af of de sportende en spelende jeugd daarvan niet de dupe wordt. Valt het een en ander wel te combineren? Gaan de nieuwe bewoners niet klagen over overlast?

Het college maakt zich daarover echter niet zoveel zorgen. De officiële functie van het monument moet natuurlijk nog wel veranderen van detailhandel in wonen en kantoor, maar daar gaan b en w zeker niet moeilijk over doen. Onder meer omdat de nieuwe invulling van de bunkers mooi aansluit op het streven naar een compacter centrum. Daarbij hebben de eigenaren hun licht opgestoken bij omwonenden en diverse jongeren. Hun reacties waren positief, weet het college.

Parkeereis

Er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat de gemeente instemt met de plan. Dat voldoet, bijvoorbeeld, nog niet aan de gemeentelijke parkeereis. Ook moet er nog gesleuteld worden aan de plek voor de bergingen van de toekomstige huurders. Dit met het oog op de ligging van de riolering en de openbare ruimte rond het monument.

Het college heeft nog twee andere punten. Ten eerste: bij een aangepast plan is een nader akoestisch onderzoek nodig vanwege de ligging nabij de Havenstraat, aan het skate- en basketbalpark en onder een horecavoorziening. Ten tweede wordt geadviseerd om in de huurovereenkomst op te nemen dat de woningen zijn gelegen aan het (skate- en basketbal)park ’met bijbehorend intensief gebruik en omgevingsgeluid’.

Verloedering

Tot slot wil het college nog benadrukken dat de leegstand van het pand leidt tot vandalisme en verloedering van het monument. ’De nu gevraagde transformatie naar wonen zal hier een einde aan maken.’ Met wonen is er bovendien meer sociale controle wat de veiligheid in de omgeving ten goede zal komen. Met het plan wordt. aldus het college, een belangrijk rijksmonument voor Hilversum opgeknapt en behouden voor de stad.

Lees ook: Plan voor de bouw van ’bunkerwoningen’ in de Oude Haven in Hilversum. GroenLinks maakt zich zorgen: ’Niet ten koste van sportende en spelende jeugd’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.