LIVE | Storm Eunice heeft het Gooi, Eemland en de Vechtstreek in haar greep

Zeecontainers moeten voorkomen dat storm Eunice de tenten van het wintercircus in Hilversum wegblaast.© Foto STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Van onze verslaggevers

Storm Eunice houdt heel Nederland in de greep. Ook in het Gooi, Eemland en de Vechtstreek bereidt iedereen zich op het ergste voor. Hoe? Dat leest u hieronder. Ook de schade die deze derde voorjaarsstorm in korte tijd veroorzaakt in de regio brengen we hier in kaart.

Brandweer spreekt van ’gekkenhuis’, maar storm nog zonder gewonden in de regio

Het aantal meldingen bij de brandweer Gooi en Vechtstreek liep zo hard op, dat er in de loop van middag is overgegaan op ’postafhankelijk handelen’. Dat betekent dat er nog niet bekend hoeveel oproepen er zijn gedaan, maar dat is een veelvoud van de ruim zeventig die brandweerman Ben Derks al langs heeft zien komen. ,,Het is een gekkenhuis. Een gekkenhuis!’’ Voor zover Derks aan het begin van de avond kan inschatten valt de schade relatief gezien mee. ,,Het zijn vooral bomen. Bomen, bomen en nog eens bomen die zijn omgewaaid. Tot nog toe allemaal zonder gewonden gelukkig.’’

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_28308109

Aan de Torenlaan in Blaricum moest er grijper aan te pas komen om een omgewaaide boom weg te krijgen.© Foto STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Storm laat getijden herleven op Gooimeer

Even lijkt het of Eunice vroeger tijden doet herleven. De harde zuidwesterstorm blaast het water van de oever van het Gooimeer, waardoor het minieilandje voor de kust helemaal vrij komt te liggen. Het is of de tijden van de Zuiderzee terug zijn en het Gooimeer opeens weer getijden kent. Met een beetje goede wil zou je zelfs kunnen wadlopen voor de Huizer kust.

De harde wind uit het zuidwesten zorgt ervoor dat de oever van het Gooimeer bij Huizen droogvalt.© Foto Mediahuis

De storm wakkert flink aan. Het aantal meldingen van omgewaaide bomen is niet bij te houden. Op de Eikbosserweg en de Eikenlaan bijvoorbeeld vielen meerdere bomen ten prooi aan Eunice, zoals hier op de hoek met de Kolhornseweg.

Aan de Eikbosserweg en de Eikenlaan waaiden meerdere bomen om, zoals hier op de hoek met de Kolhornseweg.© Foto Carla Lorist

Waterpeil in aanloophaven Huizen zakt door storm

De sluisdeur in de aanloophaven heeft een storing en kan daardoor niet helemaal dicht, laat de gemeente Huizen weten. De storm zorgt ervoor dat het water uit de aanloophaven naar het Gooimeer wordt gezogen. Het is de verwacting dat hierdoor het waterpeil in de aanloophaven rond 20.00 uur ’s avonds zo’n negentig centimeter zal zijn gedaald.

Booreigenaren die hun boot in de aanloophaven hebben liggen worden gewaarschuwd hun boot niet te strak aan de kant vast te leggen. Ook moeten zij controleren of de landvasten sterk genoeg zijn. Dat voorkomt schade aan de boten. Mensen die een ligplaats hebben van de gemeente worden - voor zover bereikbaar - door de havenmeester gewaarschuwd.

Door een storing kan de sluisdeur van de aanloophaven niet dicht. Hierdoor zakt het water, waardoor boten die te strak aan de kant liggen schade oplopen.© Foto Studio Kastermans/Casper Bunschoten

Spektakel bij De Windkanter

De leerlingen die vrijdagmiddag nog op vrije school De Windkanter in Hilversum aanwezig waren, zagen live een boom omwaaien. En in deze tijd van mobiele telefoons met camera, kan dat natuurlijk prachtig worden vastgelegd. Onder verschrikte kreten van leraren en kinderen kantelt de boom. Gelukkig zonder verdere schade aan te doen.

Sportscholen en winkels gaan eerder dicht

Veel winkels besloten in de loop van de dag de deuren te sluiten. Dit om het personeel de kans te geven veilig thuis te komen. Ook trainingen bij sportverenigingen gaan massaal niet door. Zelfs sportscholen besluiten dat het voor de leden veiliger is om thuis te blijven. ’De dakpannen vliegen in het rond hier en de schutting van de buren kwam ook al naar beneden. Het is te gevaarlijk en we vinden het toch niet verantwoord. Safety first. Alle avondlessen vervallen. Morgen weer een dag! Stay safe!’, stuurde een Hilversumse sportschool aan al haar leden.

Fietspad versperd

Het fietspad langs de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum is op een punt versperd omdat een grote tak van een boom is afgebroken door de wind.

Uitwaaien

Naast alle ellende die Eunice met zich meebrengt, zijn er ook mensen die van de wind genieten. En waar kan dat dan beter dan langs de kust van het Gooimeer bij de Zomerkade in Huizen. Lekker wandelen met de wind tegen en daarna aan de warme chocomel. Dit jongetje geniet er met volle teugen van.

Even uitwaaien op het strand bij de Zomerkade in Huizen.© Foto Studio Kastermans/Casper Bunschoten

Een enkeling probeerde zich nog op een andere manier te vermaken. Maar voor deze dappere vliegeraar was de wind uiteindelijk toch echt te machtig. Na enkele manmoedige pogingen werd de vlieger dan ook maar weer opgeborgen, in afwachting van iets minder wind.

Een vlieger heeft wind nodig. Maar een storm is toch wat te veel van het goede.© Foto Studio Kastermans/Casper Bunschoten

Station Hilversum uitgestorven

De perrons op station Hilversum zijn om 14.00 uur volledig uitgestorven. De kioskmedewerker begint al vroeg aan zijn schoonmaakronde. In de hal staan nog een paar gestrande reizigers. ,,Mijn vader is zo lief om ons op te komen halen en naar huis te brengen.’’

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_51499816

De perrons op station Hilversum zijn om twee uur ’s middags volledig uitgestorven.© Foto Mediahuis

Alle coronateststraten en vaccinatielocaties van de GGD Gooi en Vechtstreek zijn vrijdagmiddag dicht. Medewekers van de GGD bellen iedereen die een afspraak had gepland, om op een ander moment langs te komen voor een vaccinatie, of een coronatest.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_37072697

Alle vaccinatielocaties van de GGD Gooi en Vechtstreek zijn ’s middags gesloten in verband met de storm.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Annuleringen door storm bij restaurants

Bij restaurants zoals bij De Gasterij in Bussum regent het annuleringen, bovenop die van positief geteste mensen die afbellen. En wat betreft Thuisbezorgd zijn er zorgen over met scooters door de storm rijden, zoals in Hilversum.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_83748299

GAD bekijkt van uur tot uur of kliko’s legen nog verantwoord is.

Vroeg beginnen, doorrijden en overal de kliko’s legen zolang het kan, dat is vandaag het motto bij de Gewestelijke Afvalstoffendienst Gooi en Vechtstreek. Maandag komt er voor waar ze niet geleegd kunnen worden een extra ronde. Maar de kliko’s, geleegd of niet, wel weg langs de straat, is het advies.

Langs de Loosdrechtse Plassen is intussen in de meeste jachthavens gekeken of alle boten en ander materieel goed vastzit. Want als het ergens kan spoken in de regio is het wel op en langs het water.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_43549010

Wintercircus

Het is maar zeer de vraag of de première van het wintercircus in Hilversum wel door kan gaan. Vanwege de dreiging van storm Eunice is een deel van het circus - dat haar tenten heeft opgeslagen op het terrein van Olympia in Hilversum - uit voorzorg afgebroken. ,,Alle lampen zijn weer van het plafond gehaald. We zetten nu containers om de tent. Circusmensen uit het hele land zijn onderweg naar Hilversum om te proberen de première van morgen toch door te laten gaan’’, vertelt jongleur Scott Bovelander.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_69426559

0900-0904

Brandweerman Ben Derks benadrukt dat mensen die in nood zijn 112 moeten bellen. ,,Maar als er geen acute nood is, maar de brandweer wel gewenst is kunnen mensen bellen met 0900-0904.’’

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220218_79420894

Brandweer

De brandweer Gooi en Vechtstreek is klaar voor Eunice. ,,De brandweerwagens zijn afgetankt, er liggen extra lijnen op om straks dakpannen en losgeslagen zeilen goed vast te kunnen sjorren, en de kettingzagen zijn nagekeken en een keertje extra geslepen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.