Blijmakende jazz van Efraïm Trujillo Kwartet in Artishock

Efraïm Trujillo.© Foto: Tami Toledo Matuoka

Klaas Koopman
Soest

Het begon in 2018, toen saxofonist Efraïm Trujillo in Paradox Tilburg werd uitgenodigd voor een door pianist Sjoerd van Eijck georganiseerde jamsession. Trujillo schreef er een op ’Black Nile’ geïnspireerde compositie van zijn held Wayne Shorter voor.

Trujillo en Van Eijk, drummer Dirk de Nijs en bassist Jeroen Vierdag staan zaterdagavond 19 februari in Artishock met het concert ’Slow your Roll’, waarin hij negen legendarische tenorsaxofonisten, als Sonny Rollins, John Coltrane, Stan Getz, Joe Henderson en Joshua Redman eert. Het begint met een variatie op Rollins’ opzwepende calypso ’Don’t stop the Carnival’.

In deze tijd van corona moet alles uitgesteld worden of kan niet doorgaan. Efraïm Trujillo weet daar als de meeste musici alles van. Een moeilijke tijd. „Ik heb nog wel gespeeld in periodes dat het even mocht, maar je kon niks plannen.”

Furore

Trujillo is op 28 februari 1969 geboren in Californië (USA) en kwam naar Nederland om aan het conservatorium van Amsterdam te studeren. Daar haalde hij in 1994 zijn diploma. Hij is hier gebleven, maakte furore met Fra Fra Sound, The Ploctones van Anton Goudsmit, The Ob6essions dat wekelijks voor de radio speelde, New Cool Collective Big Band, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, (leider en arrangeur) Amsterdam Funk Orchestra en The Preacher Men. Die laatste groep is een trio met hammonorganist Rob Mostert, drummer Chris Strik en Trujillo dat een Edison won met de in 2018 uitgekomen cd ’Blue’, gebaseerd op de Master-scriptie over de blues van Trujillo. En nu komt hij met een nieuw kwartet.

„Die sessie in de Tilburgse jazzclub bracht me op het idee om al mijn tenorsaxofoonhelden te eren met op hun werk geïnspireerde composities. Sjoerd van Eijck bleek die avond een pianist die in veel stijlen kon swingen en Dirk de Nijs een spirituele drummer. Dus ik vroeg ze, met bassist Jeroen Vierdag die ik al jaren ken van the Plocotones, om samen het project ’Slow your Roll’ te maken.”

CD

„We zouden een hele serie doen, waarin ik over elke saxofonist iets zou vertellen. Maar eindelijk doen we ons eerste concert in Artishock en daarna gaan we meteen de opnamestudio in om een cd te maken. Daarna komt hopelijk nog eens een hele tournee, maar ik durf die nu niet te plannen. ’Slow you Roll’ betekent in het Amerikaans zoveel als ’maak je niet druk, laat je met de stroom meevoeren en roei er niet tegenin. Laat het komen zoals het komt.”

Het komt het intuïtieve spel van het Efraïm Trujillo Kwartet ten goede. Een primeur voor Soest met blijmakende jazz.

Efraim Trujillo Kwartet met ’Slow your Roll’, 19 februari, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 15 euro.

Fotobijschrift: Efraim Trujillo naam fotograaf bij foto

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.