Als iets veel losmaakt bij je, is de kans groot dat je op dat thema iets kunt bijdragen. Pijn is een gids naar een betekenisvolle baan | column

Pleuni de Kind, Pleuni de kind

Abrupt komt de bus tot stilstand. Ik schrik wakker. De tl-verlichting gaat aan en verblindt me. Een kakkerlak schiet weg. Een doorweekte chola, inheemse Boliviaanse vrouw, leunt tegen me aan. We krijgen een plaspauze. In het pikkedonker loop ik door de modder naar de wc: een houten hokje met gat in de grond en poep aan de muur.

Dit is armoede. Ik wil het echte Bolivia beleven, dus neem ik geen toeristenbus maar de lokale variant. Een miserabele nacht. Eentje die mijn ogen voorgoed opent. Zo kan het leven dus ook zijn. Het is 2011, ik ben net afgestudeerd. Op deze reis besluit ik dat ik wil bijdragen aan een mooie maatschappij voor iedereen.

Nu, bijna 11 jaar later, zit Yasmine tegenover me. Ze krijgt individuele begeleiding bij BetekenisBaan. Yasmine werkt in het onderwijs en heeft daar een hart voor. Doordat ze veel verantwoordelijkheid voelt, doet ze teveel. Ze is niet tevreden met haar werk. Yasmine weet niet waar ze nu écht voldoening uit haalt. Dus ik vraag: wat heb je meegemaakt, wat heeft indruk op je gemaakt, waar zit jouw pijn?

Een persoonlijke ervaring is een krachtige drijfveer om van betekenis te willen én kunnen zijn. Als jij een probleem van dichtbij hebt meegemaakt, weet je pas echt hoe het in elkaar zit, hoe het voelt. Daarmee kun je je goed inleven in een ander in dezelfde situatie.

Yasmine heeft een dochter met autisme. Het meisje komt niet altijd goed mee op school. Yasmine weet hoe moeilijk het soms voor haar dochter is. Dat doet veel pijn. Ze besluit haar werk te richten op het aanpassen van het onderwijssysteem: onderwijs waarin voor iedereen een fijne plek is.

Denk er eens over na. Waar doet het bij jou pijn? Dit hoeft niet meteen een heftig verhaal te zijn, zoals dat van Yasmine. Het kan ook zijn dat iets wat je meemaakt jou écht raakt. Zoals de armoede in Bolivia bij mij. Ik voelde boosheid, machteloosheid, verdriet. Als een nieuwsbericht, gebeurtenis of zelfs een scène in de supermarkt veel losmaakt bij je, is de kans groot dat je op dat thema iets kunt betekenen. Pijn is een gids naar een betekenisvolle baan die goed bij je past. Af en toe denk ik nog terug aan die ene busreis. Nee, ik ben niet in armoedebestrijding gaan werken. Althans, niet direct. Maar het werk dat ik nu doe linkt daar wel aan. Werk geeft inkomen en perspectief. Door mensen te begeleiden naar betekenisvol werk biedt dat een nog groter perspectief. Hier doe ik het dus voor.

Pleuni de Kind

betekenisbaan

Pleuni de Kind (l) en Marieke Jacobs helpen mensen op weg naar een loopbaan met maatschappelijke relevantie.

Dat doen ze via hun bedrijf betekenisbaan.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.