’Gleuven in geheimzinnige steen in Pinetum Blijdenstein helemaal niet zó bijzonder’

Beheerder Hans van Roon en vrijwilliger Hendrik van Houwen met de ’mysterieuze’ steen.© Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Aan de ’unieke’ steen met gleuven die in Pinetum Blijdenstein in Hilversum is gevonden worden bijzondere en mysterieuze waarden toegekend. Maar volgens Ed van Mensch is het ontstaan van de inkervingen helemaal niet zo geheimzinnig. ,,Het zijn sporen van een ploegijzer”, weet hij.

Hilversum was eeuwen lang omringd door engen (akkers), meldt de kenner van de lokale en regionale historie. ,,Zeer waarschijnlijk lag deze zwerfkei lange tijd vlak onder het maaiveld van een akker. Telkens als er werd geploegd, kerfde het ploegijzer een kerf of gleuf in de steen. In de loop van de tijd verdraaide de steen bij een grondverplaatsing waardoor de inkervingen een andere richting kregen.”

Behoorlijke kracht

De ouderdom van de gleuven zal lastig te bepalen zijn, vervolgt Van Mensch. ,,Maar de ploegsporen ontstonden zeker na de middeleeuwen. Er was een stevige ploeg met ploegijzer met een behoorlijke kracht nodig om de kerven te veroorzaken. De ploegen van voor circa 1600 waren te zwak om dergelijke inkervingen te veroorzaken.” De kei zal voor de boer lange tijd letterlijk ‘een steen des aanstoots’ zijn geweest.

Herinnering

De steen met gleuven is dus volgens Van Mensch geen mysterie, maar vormt simpelweg een tastbare herinnering aan de landbouwactiviteiten die eeuwen lang rond Hilversum hebben plaatsgevonden.

Lees ook: ’Gewone steen’ blijkt unieke kei met mysterieuze gleuven te zijn. Bijzondere vondst in Pinetum Blijdenstein leidt tot opwinding

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.