Miljoenenambities Hilversum Mediapark geblokkeerd door media-industrie

Een aantal partijen op het Mediapark is tegen subsidieplannen om gezamenlijke concurrentiepostie te versterken.© Foto Margot Brakel

Maarten Kolsloot en Daan Keijzer
Hilversum

Hilversum wil internationaal de strijd aanbinden met mediagiganten als Netflix en Disney+. Het Nederlandse mediahart moet een ’campus’ worden waar innovatie en kunstmatige intelligentie de industrie vooruit stuwen. Maar de gemeentelijke plannen om honderden miljoenen rijkssubsidie binnen te hengelen om dit op touw te zetten, zijn afgeschoten.

De Nederlandse mediawereld staat onder druk. Buitenlandse grootmachten als Netflix, Disney+ en YouTube rukken op en lokken steeds meer Nederlandse kijkers weg. Dat kost de mediasector, grotendeels gevestigd in Hilversum, geld.

Lees ook: Hilversumse media-industrie houdt zichzelf in een wurggreep met onderlinge concurrentie

In april 2021 kondigde de Hilversumse wethouder Gerard Kuipers (media en economie, D66) aan te willen doorpakken. Na jaren van leegloop en inkrimping is het tij gekeerd in de mediastad. Hilversum wil fors inzetten op het aantrekken van bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Een techniek uit de computerwetenschap die menselijke intelligentie nabootst en zelfstandig in staat is zich te verbeteren en aan te passen.

Kunstmatige intelligentie is het toverwoord en gonst overal op het Mediapark rond. Mediabedrijven zijn het erover eens: er moet nu een slag worden geslagen. Anders wordt de afstand met de meer vermogende buitenlandse media onoverbrugbaar.

(Tekst gaat door onder de foto

Het nieuwe ’talkshowcentrum’ van de NPO waar onder meer OP1 en Arjen Lubach vanuit gaan uitzenden.© Foto Margot Brakel

Met een bedrag tussen de honderd en tweehonderd miljoen uit het Nationaal Groeifonds, een subsidiepot van de Rijksoverheid voor economische groei, wilde wethouder Kuipers de wind vol in de zeilen krijgen. Acht maanden later blijkt dat die aanvraag nooit is ingediend. Bij de meest recente selectieronde van de subsidieaanvragen is geen voorstel voor de mediasector te bekennen.

Omroepen en mediabedrijven uit Hilversum zien weliswaar voldoende mogelijkheden voor investeringen, maar zijn huiverig om aan de eisen van het fonds te voldoen.

Lees ook: Stervende Mediastad krabbelt op en is weer springlevend: blik op een stad die van ver komt

Er wordt namelijk een verregaande samenwerking en openheid van kennis verlangd. Transparantie die in de ’wapenwedloop’, felle concurrentie, van digitale ontwikkeling gevoelig ligt op het Mediapark.

’Ziekte binnen de media’

Want onderling vechten de mediabedrijven nog altijd om dezelfde Nederlandse kijker en luisteraar. Iets wat de voorganger en partijgenoot van Kuipers, voormalig wethouder Wimar Jaeger, bestempelde als ’de ziekte binnen de media’.

Met name de commerciële mediapartijen uit Hilversum, zoals de facilitaire bedrijven North East Pennsylvania (NEP) en Euro Media Group (EMG) en zender RTL, hebben een stokje voor de subsidieplannen gestoken. Zij investeren al langer in kunstmatige intelligentie dan sommige concurrenten op het Mediapark en zijn daarom bang hun expertise en concurrentiepositie uit handen te geven.

Dat bevestigt CEO Ralf van Vegten van NEP, een grote leverancier van opname- en uitzendapparatuur.

„Kunstmatige intelligentie is zo’n bepalend en onderscheidend element: dit kan ons bedrijf maken of breken. Als we de boot missen, of onze kennis verdwijnt naar de ander, dan gaan we de vangrail in. Er is een wapenwedloop aan de gang. Samenwerking op dit vlak is ongelooflijk ingewikkeld.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.