NPO sluit zich aan bij overleg over gedragscode voor omroepsector

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De NPO sluit zich aan bij het initiatief van RTL en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media om een code voor de omroepsector te ontwikkelen op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat laat een woordvoerder woensdag weten. Aanleiding hiervoor zijn de recente onthullingen van tientallen gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland.

RTL maakte dinsdagavond melding van het initiatief. De gesprekken zijn volgens RTL al van start gegaan. Dit bevestigt de NPO woensdag. "We hebben reeds gesproken met de staatssecretaris en RTL en staan als NPO positief tegenover een sectorbreed overleg over dit belangrijke onderwerp. Een protocol zou een van de initiatieven kunnen zijn", aldus een zegsman van NPO.

De gesprekken hierover worden zo snel mogelijk vervolgd, aldus de NPO. RTL liet dinsdag ook weten in gesprek te zijn met alle producenten van hun programma's over deze gedragscode. Ook zegt de zender open te staan voor een gesprek met Mores, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de culturele en creatieve sector. Voorzitter Janke Dekker stelde vorige week in het NPO-programma Met het oog op morgen voor dat er een onafhankelijk fonds moet komen waarmee vrouwen die de vermeende misstanden bij The Voice hebben gemeld financieel gesteund worden.

Woensdag praat staatssecretaris Uslu met Talpa-baas en oud-producent van The Voice John de Mol over de door het online BNNVARA-programma BOOS onthulde misstanden bij het programma The Voice of Holland.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.