Quarantaineregels blijven werkgevers zwaar vallen: ’Een dag onnodig thuis kost minstens 200 euro’

Ivo Laan
Amsterdam

De quarantaineregels vallen werkgevers zwaar en zorgt nog steeds voor haperende productie. Zelfs met de aangekondigde versoepelingen loopt de rekening op door werknemers die door de coronaregels niet naar hun werk kunnen.

Als werknemers die niet huis kunnen werken in quarantaine moeten, dan loopt de rekening voor het bedrijfsleven op, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. ,,Ze zijn niet ziek dus dat komt voor rekening van het bedrijfsleven. Daarnaast zorgt het voor toenemende druk op het overige personeel waardoor de kans op een burn-out toeneemt.’’ Soms wordt er een beroep gedaan op het calamiteitenverlof maar daar is die regeling helemaal niet voor bedoeld. Die is voor acute zaken zoals bijvoorbeeld een waterleiding die thuis is gesprongen.

Het kabinet heeft wel quarantaineversoepelingen aangekondigd. Zo hoeven geboosterden zonder klachten niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet iemand. En leerlingen op de basisschool hoeven niet meer automatisch met de hele klas in quarantaine als ze contact hebben gehad met een besmet iemand zodat ouders minder hoeven te schipperen met hun werk.

,,Iedere stap is welkom qua versoepelingen, maar uit een enquête die we gehouden hebben, verwacht een meerderheid van de werkgevers dat de uitval met de huidige regels nog verder zal oplopen.’’ De rekening is ondertussen na bijna twee jaar corona aardig opgelopen, zegt Van der Velde. ,,Reken maar uit dat als iemand een dag in quarantaine zit, praat je zo over tweehonderd euro per dag.’’

Hoe de regels verder versoepeld moeten worden, weet hij niet. ,,Ik ben geen viroloog.’’

Werkgevers geven ook aan dat het lastig is om de quarantaineregels toe te passen omdat ze niet mogen vragen of iemand gevaccineerd is. VNO-NCW, een andere werkgeversvereniging, wil ’maximale’ versoepeling. Bijvoorbeeld geen quarantaine na een negatieve zelftest als een werknemer geen klachten heeft.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.