Sky: rapport over 'partygate' Britse overheid komt later

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt vertraging op. Dat komt doordat de politie nu ook een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke misstanden, bericht Sky News.

In het Verenigd Koninkrijk wordt reikhalzend uitgekeken naar de uitkomst van het onderzoek van topambtenaar Sue Gray. Die is door de regering van premier Boris Johnson aan het werk gezet om de beschuldigingen te onderzoeken dat coronaregels zijn gebroken door overheidsmedewerkers.

Niet alleen Gray onderzoekt mogelijke misstanden. De politie stelde zich aanvankelijk afwachtend op, maar maakte dinsdag bekend ook een onderzoek in te stellen. Dat betekent volgens Sky News dat Gray haar bevindingen later zal presenteren en dat de affaire zich nog maanden kan voortslepen.

Verjaardag

De nieuwszender bericht dat het rapport van Gray niet wordt gepresenteerd terwijl de politie nog onderzoek doet. Sky News meldt niet hoe het aan die informatie komt.

Johnson raakte deze week weer in opspraak door een bericht over festiviteiten rond zijn verjaardag in 2020. Toen zou tijdens een lockdown een feest voor hem zijn georganiseerd met tientallen aanwezigen. De premier zou taart hebben gekregen en zijn toegezongen, berichtte nieuwszender ITV. De regering zegt dat het geen echt feest was en dat Johnson maar kort aanwezig was.

Samenvatting

Het is nog de vraag wat uitstel van het Gray-rapport zou betekenen voor de premier. Binnen zijn Conservatieve Partij wordt gevreesd dat de verontwaardiging over 'partygate' hem de kop kan kosten. Hij kan de komende tijd politiek nog verder worden beschadigd door nieuwe lekken, maar vertraging zou volgens Sky News ook in zijn voordeel kunnen werken.

Het is ook nog onduidelijk of het hele rapport van Gray uiteindelijk openbaar wordt gemaakt. Regeringsfunctionaris Michael Ellis beloofde dat de "bevindingen" van de topambtenaar worden gedeeld. Dat betekent mogelijk dat alleen een samenvatting wordt vrijgegeven. De regering zou kunnen betogen dat zo de anonimiteit van bronnen van Gray wordt gegarandeerd.

Het nieuws over het politie-onderzoek deed de roep om het vertrek van Johnson in eerste instantie aanzwellen. "Hoe denkt hij in vredesnaam dat hij kan aanblijven als premier?", reageerde Angela Rayner van oppositiepartij Labour. Parlementariër en oud-minister David Davis, een partijgenoot van Johnson, zei dat de "nachtmerrie steeds erger wordt".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.