’t Gooi geeft showtje weg, ook Hilversum kan kampioenspoule nauwelijks meer ontlopen na ’walk in the park’

Te Campbell was (weer eens) de grote man aan de zijde van ’t Gooi in het duel met Haagsche, met onder meer twee try’s.© ©Studio Kastermans/Danielle van

Piet van den Deijssel
Naarden

De eerste fase van de ereklasse van het rugby nadert zijn ontknoping. Een plek bij de eerste acht betekent plaatsing voor de kampioenspoule. ’t Gooi weet zich daarvan al verzekerd, terwijl ook Hilversum dit weekend een grote stap in de juiste richting deed.

De Naarders gaan dankzij een schitterende 54-13 zege op Haagsche nog altijd aan kop. Ook Hilversum haalde flink uit, op bezoek bij een ernstig verzwakt The Bassets: 5-73. Met nog vier wedstrijden te gaan, waarvan de laatste thuis tegen ’t Gooi, moet het gek lopen wil de ploeg van Marshall Milroy niet bij de eerste acht eindigen.

In Naarden openden de gasten middels een strafschop nog wel de score (0-3), maar was ’t Gooi vervolgens de dirigerende partij. Desondanks liep het tot aan de rust nogal stroef voor de thuisploeg. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat Mark Coebergh dan toch het gaatje vond en onder de palen scoorde. Als gelegenheidskicker wist Te Campbell bovendien ook wel raad met de conversie: 7-3.

Twee minuten later verraste Haagsche echter met een vlotte tegenaanval en nam het opnieuw de leiding: 7-8. ’t Gooi leek wakker geschrokken en Campbell zorgde met een try plus conversie voor 14-8.

Nadat de veertig reguliere speelminuten erop zaten, liet de scheidsrechter nog bijna tien minuten doorspelen. Daar maakte de Portugees Francisco Vassalo dankbaar gebruik van, wederom gevolgd door een welgemikte trap van Campbell: 21-8. Ook de bezoekers profiteerden nog van de extra tijd: Jordy Hop bepaalde de ruststand op 21-13.

Het tweede bedrijf was van hoog niveau. Het tempo schoot omhoog en ook de prima balbeheersing aan beide kanten viel op. Namens de gastheer wist Melle de Jongh al na twee minuten te scoren 26-13.

’t Gooi controleerde, domineerde en maakte er bij tijd en wijle een galavoorstelling van, maar ook de Hagenaars bleven positief en ’open’ rugbyen. Via try’s van de Spanjaard Juan Aramburu, opnieuw Campbell, Jasper Webb en Matthew Jones en vier rake conversies liep de ploeg van Gareth Gilbert niettemin ver weg: 54-13. Een ietwat geflatteerde uitslag weliswaar, gezien ook het dappere spel van de opponent.

Lalovi Tafua, roepnaam Vi, had genoten van het spel van zijn ploeg. ,,Ik ben al lekker ingeburgerd in Nederland’’, lachte de in Nieuw-Zeeland geboren Samoaan, die afgelopen zomer de spraakmakende overstap maakte vanaf Hilversum. ,,En zeker hier bij ’t Gooi voel ik me thuis. Ik werd snel opgenomen in de groep. Eerder speelde ik in Europa al in Polen, maar ik heb het hier echt veel meer naar mijn zin. Ik heb wel net corona gehad en mis nog wat conditie, maar verder voel ik me absoluut op mijn plek. Zeker nu ik als ’nummer acht’ speel, dat geeft een heerlijk gevoel.’’

Ook Gilbert toonde zich tevreden. ,,Het was een mooie wedstrijd. Je ziet dat we met de week meer een eenheid vormen, ook al stond er vandaag weer een heel ander team dan vorige week. Maar dankzij de ruime selectie kunnen we dat beter opvangen dan teams die kwetsbaar zijn in de breedte.’’

Walk-0ver

Voor Hilversum voelde de uitwedstrijd tegen The Bassets als ’a walk in the park’. De club uit Sassenheim kampte met een groot aantal geblesseerden. Het was zelfs zo erg dat na vijfentwintig minuten - bij gebrek aan een volwaardige eerste rij - een zogenaamde ’uncontested scrum’ werd ingevoerd. Daarbij wordt er niet geduwd in de scrum, met als gevolg dat de ploeg die de bal inbrengt die eenvoudig behoudt. Het droeg eraan bij dat de dat de score niet groter werd dan 5-73.

Komende zaterdag spelen ’Die Bosbokken’ thuis tegen Oisterwijk Oysters. ’t Gooi gaat dan op bezoek bij Oemoemenoe, uit Middelburg.

Meer nieuws uit Sport Regionaal