Hof: Polen had media niet mogen weren uit grensgebied met Belarus

ANP Producties | Bron: ANP
Warschau

Polen had de toegang van journalisten en hulpverleners tot het grensgebied met Belarus niet mogen blokkeren, heeft het hooggerechtshof in Warschau geoordeeld. Media mochten daar de afgelopen zes maanden niet heen om verslag te doen van de migratiecrisis, die werd veroorzaakt doordat het Belarussische regime duizenden migranten uit het Midden-Oosten de vrije doorgang liet.

Enkele journalisten van Franse media die in september per ongeluk in de verboden zone waren, hebben een dag vastgezeten en zijn veroordeeld tot een dwangsom. Het is volgens het hof niet te rechtvaardigen dat deze beroepsgroep een bedreiging zou vormen voor de veiligheid. Zij zouden op basis van de uitspraak een zaak kunnen aanspannen.

Het hof ziet het toegangsverbod als onrechtmatig. De grondwet garandeert "de vrijheid om zich op het grondgebied van Polen te verplaatsen" en "informatie te verzamelen en verspreiden", onderstrepen de rechters.

In reactie op de gespannen situatie langs de grens met Belarus riep Polen de noodtoestand uit en bouwde een prikkeldraadhek. Duizenden militairen werden langs de 400 kilometer lange grens gestationeerd. Pottenkijkers en organisaties die de migranten en asielzoekers in het barre winterweer wilden helpen werden geweerd. Het hof vindt de beperkingen op het redden van mensenlevens niet rechtmatig.

Ook Letland en Litouwen probeerden migranten tegen te houden. De situatie langs de grenzen is sinds eind vorig jaar genormaliseerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.