Uitzendingen The Voice opgeschort wegens mogelijk ongepast gedrag; bandleider Jeroen Rietbergen stapt op

ANP
Hilversum

Jeroen Rietbergen, de bandleider bij The Voice of Holland, stapt volgens BNNVARA per direct op vanwege aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het RTL-programma.

De muzikant erkent volgens het programma BOOS de beschuldigingen. BOOS onderzocht de kwestie. Ook liggen er diverse aanklachten tegen andere hoofdpersonen binnen het programma, aldus BOOS.

BOOS heeft zaterdag een bekentenis en spijtbetuiging van Rietbergen, die tevens de partner van Linda de Mol is, ontvangen. „Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct naast zich neer te leggen. The Voice of Holland heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze misstanden en heeft besloten tot een onafhankelijk onderzoek. In het kader daarvan wordt het programma tot nader order opgeschort.”

Aangifte

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bevestigt dat er aangifte is gedaan tegen een persoon die gerelateerd is aan The Voice. Volgens De Telegraaf gaat het „naar verluidt” om Ali B, coach in het tv-programma. Zijn advocaat Bart Swier wil dat bevestigen noch ontkennen, laat hij desgevraagd weten aan het ANP. In een verklaring op Instagram stelt het management van de rapper: „Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen.”

Het OM doet geen mededelingen om wie het gaat. Wel zegt de woordvoerster dat het niet gaat om Marco Borsato. Tegen de voormalige coach bij The Voice werd afgelopen december aangifte gedaan wegens vermeende onzedelijke betastingen.

Het OM wil ook niet zeggen of de aangifte gedaan is tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van het muziekprogramma en partner van presentatrice Linda de Mol. „Wij gaan deze aangifte bekijken en bezien of er sprake is van een strafbaar feit”, aldus de woordvoerster van het OM. „We gaan beoordelen of we vinden dat er sprake is van een bewijsbaar overtuigend feit”, voegt ze toe.

Geschokt

Producent ITV laat weten „geschokt” te zijn. „Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen.”

Ook Chantal Janzen is geschrokken van de berichten over ongepast gedrag achter de schermen van het RTL-programma The Voice of Holland. Ze wenst alle betrokkenen via Instagram veel sterkte.

„Geschokt over de berichten omtrent The Voice”, schrijft Janzen op Instagram. „Schande voor de hardwerkende mensen aan en in dit programma die hier niets van weten en niets mee te maken hebben. Onderste steen moet boven.”

Janzen is sinds 2019 presentatrice van The Voice. Ze maakt het programma samen met Martijn Krabbé, die de negen seizoenen daarvoor TVOH samen presenteerde met Wendy van Dijk.

Geruchten

Al langer gaan geruchten over ongepast gedrag achter de schermen van The Voice. BOOS kondigde al eerder aan dat het programma bezig was met het onderwerp.

RTL was zaterdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.