Kerk zet deuren wijd open voor de GGD. Nieuwe coronateststraat in Hilversumse Emmauskerk meteen druk bezocht. ’Het is veilig voor kerkgangers’

Pastoor Jules Dresmé (r) is met burgemeester Pieter Broertjes en GGD-directeur René Stumpel bij de opening van de testlocatie.© Foto: STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Susanne van Velzen
Hilversum

Geen alledaags gezicht. Een lange rij wachtenden voor de kerk. Ze kwamen niet voor het ochtendgebed, maar voor een coronatest. In de Emmauskerk in de Hilversumse wijk Kerkelanden opende de GGD Gooi en Vechtstreek woensdagochtend een nieuwe testlocatie.

Pastoor Jules Dresmé stelt zijn kerkgebouw graag beschikbaar aan de regionale gezondheidsdienst. ,,Hier komen nu lichamelijke en geestelijke gezondheid samen”, lacht hij. In bijzijn van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en René Stumpel, directeur van de Gooise GGD, werd de locatie voor coronatesten in gebruik genomen.

Omikronvirus

Voorlopig voor nog onbepaalde tijd. Het was er direct druk. Met de opening van de kerk als testplek kan de GGD opschalen naar tweeduizend testen per dag. De Sijsjesberg in Huizen is de andere testlocatie van de GGD. Er wordt een hausse aan testen verwacht nu het omikronvirus hard om zich heen slaat. De oude testlocatie in Hilversum aan de Verlengde Zuiderloswal wordt nu volledig ingezet als vaccinatie en boosterlocatie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het was maandagochtend meteen druk in de nieuwe teststraat.© foto STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Volgens pastoor Dresmé hebben de kerkgangers in de Emmauskerk geen ’last’ van het testen. ,,Het moet natuurlijk wel veilig blijven voor onze bezoekers, dat stond voor ons voorop. Het gebouw is heel goed in tweeën te delen. Links is voor het testen en rechts zijn de dagkapel en de kerkzaal. Die twee helften zijn hermetisch gescheiden van elkaar. Alles is afgeplakt zodat het virus eventueel niet de kerkzaal kan bereiken. Afgelopen zondag is René Stumpel van de GGD in de kerk geweest om na de dienst uitleg te geven en vragen van parochianen te beantwoorden.”

Zelftest

Of de capaciteit van tweeduizend testen per dag in Gooi en Vechtstreek voldoende is zal volgens de GGD de komende weken moeten blijken. Volgens de richtlijnen van het RIVM moet je een coronatest bij de GGD laten doen als je zelftest positief is. Als je klachten hebt die bij corona horen of een huisgenoot hebt die positief is kun je een zelftest doen of direct naar de GGD voor een coronatest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.