Twitter schort accounts Willem Engel op

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Twee Twitteraccounts van Viruswaarheid-voorman Willem Engel zijn dinsdag opgeschort. Het gaat om het account van zijn dansschool @dancalegria en om het account @Willem_Engel. De tweets op de accounts zijn niet meer te zien voor gebruikers van het sociale medium. Alleen Twitter kan een account opschorten.

Willem Engel laat weten dat zijn beide accounts tegelijk verwijderd werden. Volgens Engel heeft Twitter hem laten weten dat de accounts zijn verwijderd omdat hij de regels zou hebben overtreden door het plaatsen van "manipulatieve content en spam". "Ze geven daar verder geen voorbeeld van", aldus Engel.

Een woordvoerder van Twitter laat weten dat het gaat om een tijdelijke opheffing "wegens schending van ons beleid inzake platformmanipulatie en spam". Het bedrijf wijst er onder meer op dat gebruikers geen twee accounts mogen hebben voor min of meer dezelfde doeleinden.

Sigrid Kaag

Twitter stelt dat als dergelijke regels overtreden worden, diegene in de toekomst mogelijk één account mag houden en het andere verwijderd zal worden. Daarnaast benadrukt Twitter dat het ook zal ingrijpen bij overtredingen van zijn beleid met betrekking tot "misleidende informatie over Covid-19" en met betrekking tot "privégegevens en media".

Zelf denkt de Viruswaarheid-voorman dat Twitter de accounts heeft verwijderd omdat hij vorige week een foto deelde waarop het huisnummer en de postcode van minister van Financiën Sigrid Kaag zichtbaar was. Verder denkt hij dat de overheid mede achter de actie zit en wil hij een kort geding aanspannen tegen Twitter.

Christian Eriksen

In een reactie zei Engel vorige week dat het delen geen "oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging" was. Hij verwijderde de foto omdat Twitter anders zijn account zou verwijderen. Kaag wil aangifte doen tegen Engel. Momenteel wordt onderzocht op welke grond dat precies moet gebeuren.

Een van de accounts van Engel werd in de zomer al geschorst door Twitter, vanwege uitlatingen over voetballer Christian Eriksen. Engel twitterde dat er een verband zou zijn tussen de coronavaccinatie en de hartstilstand die Eriksen kreeg tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland. Engel nuanceerde zijn uitspraken later, maar hij wilde de tweet niet verwijderen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.