Gratis zelftesten voor Gooise minima; ’Zo kan iedereen veilig kerst vieren’; symbolische overhandiging aan Voedselbank en Versa Welzijn

Tuktuk-chauffeur Bas Kehl laadt dozen vol zelftests in.© Foto studio kastermans/alexander poort

Marjolein Vos
Huizen

Even voor drie euro een zelftestje kopen bij de drogist. Het klinkt simpel maar voor mensen met een laag inkomen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Om het ook voor de minima mogelijk te maken veilig mee te blijven doen aan allerlei activiteiten, deelt de Regio Gooi en Vechtstreek vanaf donderdagmiddag gratis zelftests uit.

De verspreiding loopt via Versa Welzijn en de Voedselbank. Om te beginnen zijn er twintigduizend beschikbaar. Mochten meer testen nodig zijn, dan zal de Regio de actie herhalen.

„Met een zelftest kan iedereen veilig kerst vieren, ook de mensen die het niet breed hebben”, zei Maarten Hoelscher (regionaal portefeuillehouder Gezondheid en Ondersteuning) donderdagochtend in buurthuis De Draaikom in Huizen. Hier overhandigde hij, samen met Pieter Broertjes (voorzitter van de Regio) symbolisch de eerste lading testen aan Patricia van Berkel van Voedselbank Gooi en Omstreken en Anita Keita van Versa Welzijn.

Klachten

Buiten voor het buurthuis werden de dozen met Flowflex-zelftesten ingeladen in de tuktuk van Bas Kehl. Het was de bedoeling dat hij de testen op verschillende locaties zou afleveren, maar daarvoor is het vandaag te glad: „Dus dat zal op een andere manier gebeuren’’, lacht hij.

Kehl is een ervaren tester. „Zodra ik klachten heb laat ik me testen bij de GGD. En uit voorzorg doe ik vaak een zelftest voordat ik ergens naartoe ga. Ik vind het belangrijk voor mijn eigen gezondheid. En ook voor die van anderen. Ik denk wel dat deze actie gaat helpen voor mensen die niet zoveel te besteden hebben.”

De regio Gooi en Vechtstreek besloot een week geleden twintigduizend testen in te slaan bij het bedrijf Daklapack in Lelystad. Tegen kostprijs. „Een week later staan we hier. Mooi om te zien hoe snel zo’n besluit in concrete daden kan worden omgezet”, meldde Hoelscher trots.

(Tekst gaat door onder de foto)

De eerste gratis zelftesten worden bij buurthuis De Draaikom in Huizen symbolisch overhandigd aan Anita Keita (Versa Welzijn) en Patricia van Berkel (Voedselbank Gooi en Omstreken).© Foto Studio Kastermans/alexander marks.

Vanaf donderdagmiddag worden de testen verspreid onder de verschillende Versa Buurthuizen in de regio, Versa Jongerenwerk, De Geus in Hilversum, De Kruisdam in de Hilversumse Meent, Haven 5 in Huizen en de Voedselbank Gooi en Omstreken.

Op de vraag of deze actie geen druppel op een gloeiende plaat is, reageerde Broertjes: „We maken die plaat zo iets minder gloeiend.” Ook Hoelsher is daarvan overtuigd: „Dit kan een verschil maken. Het kan mensen die nu noodgedwongen achter de geraniums zitten uit hun isolement halen.”

Laagdrempelig

Anita Keita legde uit dat mensen die het niet breed hebben de tests kunnen komen ophalen op de genoemde locaties. Op de website (www.versawelzijn.nl) is hierover alle informatie te vinden. „Het werkt heel laagdrempelig, zonder papierwinkel. Je hoeft echt niet allerlei bewijzen te overleggen. Ik vind het juist in de ze decembermaand een mooi, en waardevol gebaar.”

Dat vindt ook Patrica van Berkel, die vertelde dat momenteel in de regio 500 huishoudens (dat zijn 1400 personen) op voedselhulp zijn aangewezen: „Wij zijn heel blij met de extra testen. Zo kunnen we allemaal zorgvuldig omgaan met de bestrijding van het virus, ook mensen met een krappe portemonnee.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.