Voorman Kick Out Zwarte Piet blijft hoopvol na actie in Volendam

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), Jerry Afriyie, blijft hoopvol in zijn strijd tegen Zwarte Piet en racisme in Nederland. Dat zei hij zondagavond in een livestream van de actiegroep op Instagram. Daar blikten verschillende aanhangers van KOZP terug op het 10-jarig bestaan van de Zwarte Piet is Racisme-campagne en de demonstratie in Volendam zaterdag.

"Ik ben vooral blij dat we niet op hetzelfde punt staan als tien jaar geleden: er is vooruitgang geboekt", zei Afriyie. "Dat is voor mij een boost om door te gaan. Al is het kruipend, we gaan nog steeds vooruit. Ik blijf hoopvol."

Volendammers bekogelden de demonstranten zaterdag met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval. Op beelden op sociale media is te zien dat actievoerders ook fysiek werden aangevallen. De politie en boa's beëindigden de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente, zei burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam. Tegen regionale media zei de burgemeester dat de demonstratie volgens haar niet was geëscaleerd, omdat er "geen doden en gewonden waren gevallen".

Geen aanhoudingen

In de livestream van KOZP werd genoemd dat actievoerders blauwe plekken, schrammen en stijve nekken hebben overgehouden aan het protest. Ook zijn meerdere ramen van de twee bussen van de demonstranten beschadigd. Een ruit was zo hard bekogeld, dat die op de terugweg sneuvelde.

Bij de demonstratie is niemand aangehouden, laat een politiewoordvoerder weten. De politie is een onderzoek gestart om "de situatie van zaterdag inzichtelijk te krijgen". Daarbij worden camerabeelden verzameld en uitgekeken. Voor de camera's van NH Nieuws en Hart van Nederland vertelde een vrouw uitgebreid hoe ze als eerste begon met eieren gooien.

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af bij de sinterklaasintocht op 14 november. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een "soort parade" in Volendam aan de gang was.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.