Waarom zwangeren beter af zijn mét een coronaprik?

Annemarie de Jong
Amsterdam

De deltavariant blijkt gevaarlijker voor vrouwen die in verwachting zijn. Vergeleken met voorgaande coronagolven stijgt het aantal ongevaccineerde zwangeren op de ic. Toch laat maar 30 tot 50 procent zich inenten. Wat is er aan de hand?

1 Klopt het dat opgenomen zwangere covidpatiënten niet gevaccineerd zijn?

„Bijna alle vrouwen die op de ic belanden zijn inderdaad niet gevaccineerd”, laat gynaecoloog en bestuurslid Christianne de Groot van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) weten. „Sinds de deltavariant zien we een toename van het aantal zwangere vrouwen met corona op de afdeling en de ic.” Uit het Netherlands Obstetric Surveillance System (NethOSS) blijkt dat 375 vrouwen zijn opgenomen met covidklachten. Daarvan lagen er 96 op de ic en 65 op de obstetrische high care; de intensive care voor zwangeren. „We schatten dat ongeveer 30 tot 50 procent van de zwangeren is gevaccineerd.”

2 Waarom laat een meerderheid zich nog niet vaccineren?

Christianne de Groot: „In eerste instantie (januari tot half april dit jaar) was het advies om terughoudend te zijn, omdat er geen onderzoeksgegevens bekend waren over vaccinatie en zwangeren.” Na drie maanden kwam er een positief advies voor zwangeren. „Met name vanuit de VS laten onderzoeksresultaten zien dat het gebruik van mRNA-vaccins effectief en veilig is bij miljoenen vrouwen in de preconceptionele periode, tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Daarnaast is het goed om te weten dat een vaccin geen hormoon is, zoals DES, maar dat het een stofje is dat je immuunsysteem aan het werk zet. Het is maar een korte tijd in je lichaam aanwezig. Het beschermt zowel de zwangere tegen een ernstig beloop van corona, als haar ongeboren vrucht: die krijgt ook antistoffen.” Het coronavaccin heeft geen gevolgen voor de vruchtbaarheid van mannen of vrouwen. Ook worden niet meer miskramen bij gevaccineerden gezien, bevestigt de NVOG.

3 Speelt mee dat zwangeren is ingeprent zo natuurlijk mogelijk te leven?

Voor sommigen kan die pure levensstijl - gezond eten, niet roken, niet drinken, zo weinig mogelijk medicatie - botsen met vaccinatie. De Groot: „Dat kan zeker een rol spelen. In Nederland wordt soms, anders dan in het buitenland, naar de zwangerschap gekeken als een natuurlijk fenomeen waarop je zo min mogelijk in moet grijpen.”

4 Wat zijn de oorzaken van ziekenhuisopnames?

De Groot: „De meest voorkomende klachten waren hoesten, koorts en griepachtige klachten, maar dan in zo’n ernstige vorm dat behandeling in het ziekenhuis nodig was.” De NVOG adviseert alle zwangeren zich te laten vaccineren.

5 Een ic-opname moet traumatisch zijn voor zwangeren

Het gebeurt dat een moeder na weken beademing wakker wordt met een lege buik. Het kind is met een keizersnede gehaald. „Die vrouw wordt dan een paar weken later wakker, terwijl ze in die tijd niks van het kind heeft meegemaakt. Dat kan inderdaad voor enorme mentale problemen bij de moeder zorgen. Daarvoor komt dan een psychiater op de afdeling om haar te begeleiden.”

6 Wat zijn risico’s van een covidinfectie voor de zwangere en het ongeboren kind?

Volgens gynaecologen loopt een zwangere hetzelfde risico als iemand die tien jaar ouder is en overgewicht heeft. „Sommige mensen hebben alleen lichte klachten en anderen moeten naar het ziekenhuis, of komen in het uiterste geval op de ic terecht. De kans daarop is gelukkig heel klein, zeker als men is gevaccineerd. Als op de ic de beademing bij de zwangere goed werkt, krijgt de baby voldoende zuurstof. Dan heeft een baby er weinig last van. Maar als de beademing niet werkt, dan krijgt de baby het benauwd en moet de baby met een keizersnede worden geboren. Bij een vroeggeboorte kan dat leiden tot een achterstand in de ontwikkeling.”

Het Erasmus MC ziet ook een toename van onverwachte doodgeboortes, waarbij een link wordt gelegd met een coronabesmetting tijdens de zwangerschap.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.