Grote zeteldans op komst bij D66 in Hilversum: vijf van de zes raadsleden zwaaien af. Wimar Jaeger fungeert bij verkiezingen als ’duwer’

De Hilversumse democraten gaan met wethouder Annette Wolthers als lijsttrekker de gemeenteraadsverkiezingen in.© Foto: gemeente Hilversum

Eddie de Paepe
Hilversum

In de D66-fractie in de Hilversumse raad is een grote wisseling van de wacht op komst. Maar liefst vijf van de zes raadsleden keren (hoogstwaarschijnlijk) na de verkiezingen van maart volgend jaar niet terug.

Dat de democraten met wethouder Annette Wolthers als lijsttrekker de strijd om de zetels ingaan was al van de zomer bekendgemaakt. Inmiddels is ook de lijst met de veertig kandidaten vastgesteld. Daar is wel wat aan voorafgegaan. Op 23 oktober presenteerde een commissie een advieslijst. Daarna voerden de kandidaten intern campagne. Via een digitale stemming onder alle leden is nu de definitieve volgorde vastgesteld.

,,Met een sterk groeiend aantal leden ben ik blij over de vele enthousiaste, bedreven mensen die de Hilversumse kiezer namens D66 willen vertegenwoordigen”, meldt afdelingsvoorzitter Joost Koelega. ,,Zij staan te springen om zich met hart en ziel in te zetten en het D66-gedachtengoed te vertalen naar actie voor onze mooie Mediastad.”

Onverkiesbare plek

Vier van de zes huidige raadsleden van de collegepartij staan op een onverkiesbare plek. Dat geldt niet alleen voor fractievoorzitter Annemarie den Daas (nr. 39), die in maart als lijstduwer fungeert, maar ook voor Marianne van Vliet (nr. 21), Marijke Groesz (nr. 24) en Hein Jaarsma (nr. 10). Een slag om de arm moet daarbij worden gehouden met het oog op voorkeursstemmen en een eventueel onverwacht grote verkiezingsoverwinning. Dan zou bijvoorbeeld ook Jaarsma alsnog in de raad (kunnen) komen. Dat gaat natuurlijk niet op voor de huidige vice-fractievoorzitter Anne S. de Jong, die op de kandidatenlijst ontbreekt.

Verkiesbare plek

De D66-fractie telt momenteel zes raadsleden in de gemeenteraad en drie commissieleden. Vivienne Wesselink is het enige raadslid dat op een verkiesbare plek staat (2). De kans is groot dat commissieleden Jarno Deen (3) en Abdellatif Zaabat (6) ook in de gemeenteraad komen. Hun ’collega’ Michiel den Boer staat lager, op plek 12. Op verkiesbare plekken staan verder: Harmen Lindeboom (4), Pim Van Den Brink (5), Bonne van Hattum (7) en Roderik van Grieken (8). Ook Robbert Jan Proos (9) zou op het pluche plaats kunnen nemen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Jaeger tijdens zijn korte klus als waarnemend burgemeester van Oostzaan.© Foto: Ella Tilgenkamp

Wimar Jaeger

Net als Den Daas fungeren oud-wethouders Wimar Jaeger en Eric van der Want als lijstduwer. Koelega is blij met de steun van deze ’sterke, toegewijde politici die die heel veel betekend hebben voor onze stad’. Het drietal keert niet terug op het politieke toneel, benadrukt de afdelingsvoorzitter. Wethouder Gerard Kuipers zwaait naar alle waarschijnlijkheid na de verkiezingen af.

Lijsttrekker Annette Wolthers is ’ontzettend trots’ op de kandidatenlijst. ,,Met sterke, betrokken en energieke mensen willen wij verder met de uitdagingen van Hilversum. Duurzaamheid, wonen en kansengelijkheid voor alle Hilversummers zijn onze speerpunten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.