Oud-stafchef Trump werkt mee aan onderzoek bestorming Capitool

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Mark Meadows, voormalig stafchef van oud-president Donald Trump, werkt alsnog mee met de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Hij werd in september gedagvaard met onder anderen oud-adviseur Steve Bannon, maar had in eerste instantie geweigerd. Hij zou in de cel kunnen belanden als hij daaraan vasthoudt.

Meadows heeft documenten overgedragen en zal volgens de commissie snel een eerste verklaring afleggen. Trump heeft zijn medestanders opgedragen niet samen te werken met de onderzoekscommissie, die volgens hem politiek is gemotiveerd. Hij wijst daarnaast op het voorrecht van oud-presidenten om gevoelige documenten geheim te houden.

De commissie werd opgericht om de rol van Trump te onderzoeken bij de aanval op het parlementsgebouw in Washington, waarbij meerdere slachtoffers vielen. Hij had aanhangers opgeroepen tot bestorming van het parlement waar op dat moment de overwinning van Joe Biden werd bekrachtigd.

Het panel van het Huis van Afgevaardigden heeft een hele reeks Trump-vertrouwelingen gedagvaard. Onder hen Bannon, voormalig Trump-adviseur Roger Stone en Alex Jones, een complotdenker die de samenzweringssite InfoWars heeft opgericht. Volgens het panel waren zij betrokken bij de organisatie en voorbereidingen van de mars die voorafging aan de bestorming.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.