Sinterklaas komt ook graag bij veganisten

Hanneke van den Berg

Sinterklaas vieren als veganist. Dat is vast hartstikke saai. Niks daarvan. En om wat lekkers te eten bij het uitpakken van de cadeautjes hoef je niet eens naar een hipstertent in Amsterdam Oud-Zuid, waar je voor tien euro een ons vegan snoepgoed koopt.

Want weet je wat nou zo grappig is? Het meeste is gewoon bij de supermarkt te verkrijgen. Kruidnoten zijn vaak gewoon vegan en sommige chocoladeletters van onder meer Tony Chocolonely, het AH-huismerk en Hands Off bevatten ook niets dierlijks. Je hoeft eigenlijk alleen maar even ’vegan Sinterklaas’ op google in te tikken en de sites met suggesties vliegen je om de oren.

Natuurlijk moet je wel een beetje je verstand erbij houden: melkchocolade is meestal niet vegan. En pure chocolade is niet per definitie vegan. Zo bevatten de kruidnoten omhuld met pure chocolade soms schellak (glansmiddel gemaakt van de afscheiding van vrouwelijke lakschildluizen, ja, sorry, echt waar) en dat is dus niet vegan, omdat er gebruik is gemaakt van dierlijke bestanddelen.

Wat betreft marsepein en speculaasbrokken moet je iets meer zoeken. Maar sites als www.wateetjedanwel.nl kunnen je een flink eind op weg helpen.

Als je het kunt betalen, want het is doorgaans wel duurder, is het altijd aan te raden om je Sinterklaassnoepgoed bij de banketbakker te kopen. De kwaliteit is meestal beter. Maar omdat dat lekkers vaak niet voorzien is van ingrediëntenlijsten is er niets mis mee om aan de bakker te vragen of er met dierlijke bestanddelen is gewerkt.

Het Sinterklaasfeest is een goed voorbeeld dat veganisme de pret absoluut niet hoeft te drukken als je zin hebt in wat lekkers. Dat de supermarkten daar ook steeds meer op inspelen is fijn en een teken dat veganisme echt geen tijdelijke hype meer genoemd kan worden.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.