Schakers En Passant vliegen Letse wereldtopper in voor kraker: ’Ik wilde deze wedstrijd per se winnen’

En Passeant liet voor de topper tegen LSG niets aan het toeval over en vloog de Letse wereldtopper Alexei Shirov in.© Archieffoto

Jan Bey
Leiden

De schakers van En Passant hebben op zeer overtuigende wijze hun titelaspiraties duidelijk gemaakt. Koploper LSG IntelliMagic werd in eigen huis met 4,5-5,5 verslagen. „Ik wilde deze wedstrijd per se winnen en we kwamen dan ook sterk op”, aldus teamleider Guido de Romph.

Even was het nog spannend of na de coronapersconferentie van vrijdagavond de wedstrijd überhaupt wel door zou gaan. Schaakbond KNSB liet op het laatste moment echter weten dat de ploegen zelf mochten beslissen om te gaan spelen: „Omdat velen van jullie twijfels hebben en sommigen niet willen spelen, heeft het bondsbestuur besloten dat als teams niet spelen dit niet automatisch leidt tot strafpunten of een boete. Een wedstrijd die niet gespeeld wordt, zal op een later moment worden ingehaald.”

Beide teamleiders waren ’not amused’ met deze vrije keuze, maar besloten de wedstrijd toch door te laten gaan omdat En Passant vreesde voor een financieel debacle indien de wedstrijden afgelast werden. De Romph had namelijk een behoorlijke aanspraak gemaakt op het clubsponsorfonds, wat resulteerde in een Bunschoter schaakteam met maar liefst zeven grootmeesters.

Ook wereldtopper Alexei Shirov werd ingevlogen. Daar was de Leidse ploeg op z’n zachtst gezegd niet blij mee, aangezien zij bij deze belangrijke wedstrijd voor het landskampioenschap grootmeester Robin Swinkels moesten missen wegens zijn deelname aan het Nederlands kampioenschap.

LSG-captain Edwin van Haastert klaagde over onvoldoende medewerking vooraf. De Leidenaars hadden verzocht om Swinkels vooruit te laten spelen, maar De Romph had zijn zinnen gezet op de winst en deelde om die reden vooraf ook niets mee over zijn opstelling.

Shirov maakte zijn faam waar met een volle score op het eerste bord. Ook op de andere topborden waren de grootmeesters voor En Passant aan het scoren. Zo won Ivan Sokolov van de jonge Leidse grootmeester Casper Schoppen en versloeg Lucas van Foreest toch wel verrassend de ervaren Predrag Nikolic.

Van Foreest: „Ik heb niet gewonnen, maar Nikolic verloor” waarmee hij maar aangaf dat zijn opponent niet zo’n goede vorm toonde. Ook grootmeester Sergey Fedorchuk scoorde een vol punt voor EP. Het werd aan het slot nog even spannend, toen Manuel Bosboom zijn eerste nul noteerde en ook Richard en Henk Vedder onderuit gingen. Desondanks gingen beide matchpunten mee naar Bunschoten.

Jan Bey

Meer nieuws uit Sport Regionaal