Tips van het kladblok | Mirjam wil van het gas af

Mirjam van der Puijl

Heel wat informatie heeft de serie niet gehaald. Hier alsnog een restje tips van het kladblok.

Reacties? m.van.der.puijl@mediahuis.nl

Een goed begin van alles is Verbeterjehuis.nl. Op deze website, van Milieu Centraal, komen alle aspecten aan de orde, zoals isolatie, verwarming en verkoeling, subsidies, of warm water. Veel sites over deze onderwerpen zijn eigenlijk van brancheverenigingen of marktpartijen. Daarentegen is Milieu Centraal van oorsprong een overheidsiniatief dat al ruim twintig jaar bestaat. Adviezen worden beoordeeld door een wetenschappelijke adviesraad.

Energieloket

Elke gemeente heeft een Energieloket, een vraagbaak die helpt bij verduurzaming. Op Verbeterjehuis.nl/stel-je-vraag-aan-je-energieloket vindt u het loket in uw gemeente. Meestal heeft het Energieloket in de gemeente afspraken met externe adviespartijen als Energiegarant, Regionaal Energieloket, of Duurzaam Bouwloket. Die kunnen een compleet advies op maat geven, vaak tegen zeer gereduceerd tarief of gratis. Ook kunnen ze verder helpen bij het vinden van alle uitvoerders. Belangrijk onderscheid: de Energieloketten zelf zijn van gemeentes; de adviseurs zijn van bedrijven, ingehuurd door de gemeentes. Advies van specialisten is hoe dan ook onontbeerlijk.

Warmtepomp

Isolatie is belangrijk, misschien wel het belangrijkst. Dat een warmtepomp alleen maar goed werkt bij optimale isolatie noemt adviseur Wouter Ellis van Duurzaam Bouwloket echter ’een mythe’. Veel woningen met energielabels tussen A en C kunnen prima warm gestookt worden met een ’volledige’ warmtepomp. Hoe beter de isolatie, hoe zuiniger, dat is wel waar.

Hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp - een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel op gas - is op dit moment extra subsidie beschikbaar. Het voordeel is gasbesparing; nadeel is dat iemand die in een later stadium alsnog de cv-ketel wil vervangen door een volledige warmtepomp, twee keer een apparaat aan moet schaffen en moet installeren. Per saldo kan dat alsnog duurder uitvallen.

Triple glas

Ook de ramen vervangen? Op triple glas zit extra subsidie, waardoor dat vrijwel hetzelfde kost als HR++-glas. Nadeel is dat voor triple glas nieuwe kozijnen of extra freeswerk nodig zijn. Extremere temperaturen door klimaatverandering maken naast verwarming, verkoeling steeds belangrijker. Zonwering voor de ramen is daarom geen overbodige luxe en effectiever dan een airco. Ellis: ,,Wel airco, geen zonwering? Kansloze missie.’’

Voordeur

Onbesproken gebleven: de warmtewisselaar, of ’wtw’. Ook niet aan de orde kwam de isolerende voordeur. Zeker voor huizen met een trap in de gang of een centrale hal (zoals dat van ons) kan dit behoorlijk uitmaken in verbruik - maar vooral ook comfort. Tot die tijd zetten we een ouderwetse oplossing in: het gordijn voor de deur.

Tot slot: sommige gemeentes subsidiëren of organiseren gezamenlijke inkoopregelingen, voor glas, warmtepompen of zonnepanelen. Het onderzoeken waard.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.