Jan laat een vrouw voelen hoe bijzonder zij is | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Jan laat een vrouw voelen hoe bijzonder zij is.

Jan wil geen liefde voor het leven. Hij wil leven voor de liefde. En dat gaat hem prima af. „Ik vind ieder mens mooi op zijn eigen manier, maar niemand kan alles bieden dat een ander nodig heeft.

Ken je dat liedje? ’Ik hou van alle vrouwen en daarom trouw ik niet.’ Dat is voor mij een waarheid als een koe. Vrouwen zijn prachtige wezens en elke vrouw die ik ontmoet geeft me iets dat ik daarvoor nog niet had. Een bepaalde warmte, een inzicht, een mooie ervaring of iets waar ik van mag leren. Dat vind ik mooi. Met al die extra bagage ben ik klaar om weer iemand anders te ontmoeten. Het liefst niet alleen om zelf iets te krijgen, maar ook om haar een beetje van mij te geven.

Een paar maanden geleden werd ik 60. Mijn ouwe moedertje sprak uit dat ze het toch wel een beetje jammer vond dat ik nooit de perfecte vrouw heb ontmoet. ’Maar mama’, zei ik. ’Dat is helemaal niet jammer. Ik ontmoet constant perfecte vrouwen en heb geen enkel gebrek aan liefde.’ Ze kon zich niet voorstellen dat ik echte liefde krijg. ’Je hebt nooit een lange relatie gehad!’, zei ze. Maar ook in een paar maanden, weken of zelfs een nacht kun je liefde geven en ontvangen.

Ik klink natuurlijk als een of andere hippie. Vrije liefde en zo. En misschien ben ik dat ook wel. Ik geloof erin dat we elkaars bezit niet zijn en dat we moeten kunnen vrijen met wie we willen, zolang die ander dat ook wil. Waarom vinden we het normaal dat je verschillende mensen hebt waarmee je kan sporten, uitgaan of naar het museum kan, maar niet dat je verschillende mensen hebt waarmee je intiem bent? En waarom is een avondje bierdrinken met vrienden wél waardevol, maar een avondje doorbrengen met een bijzondere vrouw iets verwerpelijks als je geen relatie met haar hebt? Ik heb interessantere gesprekken met die vrouw dan met mijn vrienden, hoor. En doe ik mijn vrienden niet tekort, wat ook zij zijn me dierbaar.

In de loop der jaren heb ik de liefde van een paar honderd vrouwen gevoeld. Veel ervan waren onenightstands, soms waren we wat langer samen. Als dat zo was, bleef het ook bij die ene persoon. Ik wil niemand belazeren of een rotgevoel geven. Ik ben altijd eerlijk. Sommige vrouwen wil ik beter leren kennen en daarom blijf ik wat langer, maar ik ga nooit een vaste relatie aan. Dan word je al gauw van iemand anders en krijg je te maken met verwachtingen en jaloezie. Dat staat volkomen haaks op mijn opvatting van liefde.

Elke vrouw kan mijn interesse wekken. Ik val niet op een bepaald type en uiterlijk is onbelangrijk. Ja, ik zie het wel natuurlijk, maar een schittering in de ogen of een aanstekelijke lach is veel belangrijker dan een dun of een dik lijf of een knap toetje. En verder vind ik het leuk als ik een goed gesprek met haar kan voeren. Wat dat is, hangt echt van die vrouw af. Ik vind geschiedenis en politiek interessant, maar ik zou het dus niet fijn vinden om elke avond over geschiedenis en politiek te praten. En al helemaal niet met dezelfde vrouw. Hoe mooi is het om iemand te laten vertellen over haar liefde voor paarden? Of over kunst? Misschien houdt ze wel van sciencefiction of doet ze vrijwilligerswerk in een hospice. Ik wil dan alles weten. Waarom ze dat doet, wat ze er leuk of mooi aan vindt, wat ze meemaakt en wat haar raakt. Je kunt in je eentje nooit alles meemaken. Daarom luister ik naar anderen.

Een goed gesprek leidt niet altijd tot meer. Soms is het genoeg om zomaar wat te praten. De date kan eindigen met een ’dankjewel voor deze ontmoeting’ of met een dikke knuffel. Soms wordt zo’n vrouw een goede vriendin en ik heb er zelfs zakelijke contacten aan overgehouden. Maar regelmatig beland ik met een vrouw in bed. Dan heb ik haar lief zoals anderen hopelijk hun eigen vrouw. Ik laat haar voelen hoe bijzonder ze is. Ik kan alleen maar hopen dat zij dat gevoel meeneemt, zoals ik verder ga met wat zij mij gegeven heeft.”

Lees hier meer Over Liefde

Deel jouw verhaal over liefde anoniem via yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.