Ouderclub: neem strenge maatregelen zodat school kan openblijven

Ivo Laan en ANP
Amsterdam

Ouders & Onderwijs is ’opgelucht en blij’ dat het Outbreak Management Team adviseert om scholen voorlopig open te houden.

De belangenvereniging voor ouders vindt dat het beter is om andere regels aan te scherpen. Directeur Lobke Vlaming van de belangenvereniging: „Maak de maatregelen strenger zodat je de scholen open kunt houden. Het lijkt soms of scholen òf open òf dicht moeten, maar er zit nog van alles tussen.”

Dat het OMT adviseert om de scholen open te houden, wil nog niet zeggen dat dat ook gebeurt. Het kabinet neemt vrijdag een besluit en maakt dat bekend tijdens een nieuwe persconferentie.

Een van de zaken die ouders aangescherpt willen zien is het zogenaamde ’snottebellenbeleid’. Snipverkouden kinderen mogen nu gewoon naar school komen. Vlaming: „Dat lijkt ons niet slim. Stop ermee.” Daarnaast zouden scholen de ruimte moeten krijgen om zelf eerder te sluiten als er veel besmettingen zijn. „Daar wachten we nu te lang mee. Dan hoef je niet alle scholen dicht te doen, maar grijp je in op die plekken waar de besmettingen zijn.”

Ouders en Onderwijs wordt daarin gesteund door een meerderheid van de ouders. Uit een peiling onder 2000 ouders blijkt dat een meerderheid voor strengere maatregelen is om zo fysieke sluiting van de scholen te voorkomen, zoals al twee keer eerder gebeurde.

Zelf maatregelen

Veel scholen hebben inmiddels zelf al strengere maatregelen genomen, terwijl dat nu nog niet hoeft van het kabinet. Zo mogen er in 57 procent van de scholen geen ouders komen en bijna de helft (42 procent) van de scholen weert kinderen al met een neusverkoudheid. Ouders zijn ondertussen ook verdeeld.

41 procent vindt de eigen strengere maatregelen van de school voldoende. Maar een even grote groep van de ouders wil juist strengere maatregelen en vindt ook dat de overheid nieuwe maatregelen voor het onderwijs moet nemen. Dat vindt 42 procent. In totaal elf procent vindt de maatregelen op scholen te streng en pleiten voor versoepeling.

Fysieke sluiting

Weinig draagvlak is er voor zwaardere maatregelen, die het onderwijs en de kinderen zelf treffen. Een derde van de ouders is voorstander van een tijdelijke schoolsluiting, aldus Ouders en Onderwijs.

Ook is er geen draagvlak voor een coronabewijs op scholen of het weer halveren van de klassen op het voortgezet onderwijs. Een van de dreigende maatregelen is de invoering van de coronapas in het hoger onderwijs.

Wel is er steun voor het tijdelijk weren van ouders uit de school, strenger quarantainebeleid, mondkapjes dragen en de inzet van zelftesten. Ook willen ouders dat leraren met voorrang een boostershot kunnen krijgen.

,,Veel ouders zien dat er op school corona rondgaat en maken zich hier zorgen over’’, zegt Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs.

,,Dat is terecht, al is corona voor veel kinderen niet ernstig, ze nemen het ook mee naar huis. Toch is er weinig animo voor een tijdelijke schoolsluiting. Ouders zien wel heil in maatregelen die juist zorgen dat het onderwijs door kan gaan: het beperken van contacten tussen leerlingen, het uitstellen van excursies en vieringen en een betere communicatie over de maatregelen en besmettingen op school. Dit zijn in mijn ogen verstandige maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat het onderwijs open kan blijven.’’

Lessen gemist

Bijna zeventig procent van de kinderen heeft dit schooljaar lessen gemist door corona. Het grootste deel van deze kinderen moest thuisblijven doordat leraren door corona uitvielen of omdat ze zelf corona-achtige symptomen hadden. Een kwart geeft aan dat hele klassen naar huis zijn gestuurd.

Wat verder opvalt in de peiling is dat veertig procent voorstander is van het vaccineren van vier tot twaalfjarigen. Daarnaast staat een groep van achttien procent van de ondervraagde ouders neutraal tegen het vaccineren van de jongste kinderen.

Nu mogen alleen kinderen vanaf twaalf een vaccin nemen. En de gezondheidsraad onderzoekt de vaccins voor de groep kwetsbare kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Het Europese Medicijn Agentschap heeft Pfizer onderzocht voor de jongste kinderen en vindt dat dat vaccin effectief is voor die groep en adviseert het vaccin goed te keuren.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.