Nederland blijft donkerrood op Europese coronakaart; Noord-Holland snelste stijger positieve testen

ANP
SOLNA

Veel zal er voor Nederland niet veranderen als donderdag de nieuwe Europese coronakaart uitkomt. Het hele land staat al op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau dat er is, en roder dan donkerrood kan Nederland niet worden. Maar het aantal positieve tests schiet nog steeds omhoog. Noord-Holland is de snelste stijger.

In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 36.400 inwoners positief getest. Dat is bijna 57 procent meer dan bij de huidige kaart, die vorige week werd vastgesteld. In Zeeland en Noord-Brabant steeg het aantal positieve tests in een week tijd met bijna 55 procent.

Limburg is en blijft de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 22.500 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: van elke 50 Limburgers bleek eentje in de afgelopen twee weken besmet. Daarmee is Limburg ook een van de grootste brandhaarden van West-Europa.

De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.