In Nederland zijn we zo verstandig onze kinderen in te enten, maar voor een coronaprik ligt dat anders | commentaar

© Foto ANP

Yvo Grote

Van de Amerikaanse gezondheidsdienst mocht het al en nu geeft ook de Europese tegenhanger EMA zijn zegen. De gezaghebbende instituten zien geen bezwaar in het vaccineren tegen corona van jonge kinderen. Maar mocht het kabinet gaan besluiten kinderen vanaf vijf jaar te laten vaccineren, wordt het nog een hele klus om een meerderheid van de ouders te overtuigen.

Het hielprikje, DKTP, pneumokokken, de mazelen; in Nederland zijn we zo verstandig onze kinderen tegen enge ziektes in te enten. En als we naar de Tropen op vakantie willen komen daar hepatitus A en gele koorts of rabiës bij. Door een enorme prikdichtheid behoort Nederland tot de wereldtop als het op kindervaccinaties aankomt.

Maar nu de mogelijk zich voordoet om kinderen vanaf vijf jaar met Pfizer/BioNTech bescherming tegen het coronavirus te bieden, is het een ander verhaal. Niet alleen ongevaccineerde ouders wijzen het af, ook voor veel gevaccineerde ouders is het een brug te ver om hun kroost tegen corona te laten enten. Want waarom zou je zo’n onschuldig lijfje bezoedelen? Het kind zelf heeft er weinig baat bij. Het kan besmet raken, misschien zelf wat klachten ontwikkelen, maar de kans dat het ernstig ziek in het ziekenhuis belandt, is minimaal. En dan de risico’s op langere termijn, is er niet meer onderzoek nodig?

Het argument van solidariteit om door een hoge vaccinatiegraad corona te bestrijden, verliest ook aan kracht als het om je kind gaat. Natuurlijk begrijpen ouders dat best en geven ze zichzelf er aan over, maar de integriteit van hun kind gaat boven alles. Het hart wint het van het hoofd. Voor velen wordt dat niet prikken dus.

Of Nederland massaal jonge kinderen gaat vaccineren, is nog niet duidelijk. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor. Mocht het kabinet besluiten de spuit voor de jongsten in te zetten, wordt het bepaald geen kinderspel om ouders over te halen. Het streven naar een vaccinatiegraad van plus 90 procent zoals voor volwassenen, lijkt al bij voorbaat uitgesloten. En als het percentage dan veel lager uitkomt op bijvoorbeeld 50 procent, heeft zo’n kindercampagne dan nog wel effect?

Hugo de jonge zal met een heel goed verhaal over nut en noodzaak moeten komen, wil hij de Nederlandse kinderen massaal aan de coronaspuit krijgen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.