Ajax wint dankzij Haller opnieuw in Champions League [video]

Links Francisco Montero van Besiktas, rechts Sebastien Haller.© EPA

ANP
ISTANBUL

Ajax blijft maar winnen in de Champions League. Bij Besiktas deed de formatie van coach Erik ten Hag dat met 1-2, waarmee de welhaast ongekende reeks werd voortgezet.

De ingevallen Sébastien Haller maakte woensdagavond in Turkije de doelpunten voor Ajax, dat zich nu ook officieel groepswinnaar mag noemen. De Amsterdammers waren al zeker van een plek in de achtste finales.

Na 22 minuten kwam Besiktas nog wel op voorsprong, door een benutte strafschop van de Algerijn Rachid Ghezzal. Het buitenkansje was, mede op advies van de VAR, toegekend na hands van verdediger Noussair Mazraoui.

Ajax antwoordde snel met pogingen van Dusan Tadic en Mohamed Daramy, maar beiden zagen hun inzet gekeerd door doelman Mert Günok. Aan de andere kant keerde André Onana bekwaam een schot van Cyle Larin.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sebastien Haller scoort de 1-2.© ANP

Onana stond in het doel bij de Amsterdammers, voor de eerste keer sinds zijn schorsing wegens doping is afgelopen. Vermoedelijk voor even, aangezien Ten Hag vooraf aangaf dat eerste keus Remko Pasveer "op dit moment" de beste keeper van Nederland is.

Zes spelers die de laatste weken niet of minder aan bod komen, stonden in de basis bij Ajax. Naast Onana en Daramy waren dat Nicolás Tagliafico, Perr Schuurs, David Neres en Davy Klaassen. Sommige verandering waren noodgedwongen, aldus Ten Hag. Zo was Antony niet fit genoeg. De Braziliaan zat ook niet op de bank. Edson Álvarez was geschorst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haller, meteen na rust ingezet, maakte kort na de hervatting gelijk. De topschutter deed dat na voorbereidend werk van de Argentijnen Lisandro Martínez en Tagliafico. De Fransman maakte ook de 1-2. Hij schoot raak na een door Martínez verlengde vrije trap van Dusan Tadic. Het was alweer zijn negende doelpunt dit seizoen in het toernooi.

Voor de Fransman betekende het dat hij al negen keer scoorde tot nu toe in de groepsfase van het toernooi. "Leuk", reageerde hij bij RTL7. "Maar ik hoop niet dat het hierbij blijft."

"Nee", vervolgde hij, "ik ben ook niet echt verbaasd. Als ik dat wel was zou het betekenen dat ik een beetje aan mezelf twijfel. Dat is niet geval."

Hij begon op de bank deze keer. "Daarover was ik niet teleurgesteld. Zoiets is aan de coach, hij heeft gezegd waarom, prima. Voor mij was het belangrijk geconcentreerd te blijven. Als het team mij nodig zou hebben moest ik er staan. Aan die voorwaarde heb ik wel voldaan denk ik."

(Tekst gaat door onder de foto)

Rachid Ghezzal scoort de 1-0.© ANP

André Onana is vooral blij met de overwinning van Ajax. De doelman, die na een lange dopingschorsing zijn rentree maakte, zei dat tegen de interne mediavan Ajax. "Maar natuurlijk was het heel bijzonder om terug te zijn."

Hij was zenuwachtig, bekende Onana. "Het was heel anders dan het altijd was. Ik ben er heel lang uit geweest. Dan is het prachtig om weer bij dit team in het doel te staan. In de bus op weg naar het stadion voelde ik hoe bijzonder het was. Het was niet gemakkelijk vanavond voor mij, na al die tijd. Maar ik ben blij dat ik eindelijk weer op dit niveau heb kunnen spelen."

Terugkijken deed hij niet al te veel. Onana: "Ik heb een ellendige periode achter de rug. Maar ook daar leer ik van. Ik probeer het positieve eruit te halen en weer vooruit te kijken."

(Tekst gaat door onder de foto)

Georges Kevin N'Koudou van Besiktas (rechts) met Perr Schuurs van Ajax.© EPA

Trainer Erik ten Hag was vooral blij met de invalbeurt van Sébastien Haller. De topschutter begon op de bank, stond meteen na rust in het veld en scoorde twee keer.

"Dat springt in het oog", aldus Ten Hag. "Ik ben er heel blij mee en hoop dat hij hiermee een voorbeeld is voor de rest van de selectie. Dat een speler die er in komt effect kan hebben, dat heeft hij laten zien."

Ten Hag had zijn elftal op zes plaatsen gewijzigd. "Misschien was daardoor aanvankelijk de afstemming niet helemaal goed", zei hij naderhand. "Daardoor kwamen zij een paar keer goed door. In de tweede helft deden we het aan de bal veel beter. Daardoor lieten zij de gaten vallen en kregen wij de kansen. Die hebben we benut."

Sebastien Haller in duel met Umut Meras.© AP

Doelpoging van Steven Berghuis.© ANP

Meer nieuws uit Ajax