Meer dan vier bezoekers welkom tijdens Sinterklaas en kerst. Twijfel over vuurwerkverbod

Internetredactie
Den Haag

Mocht het advies om maximaal vier bezoekers thuis uit te nodigen ook tijdens de feestdagen nog gelden, dan wordt er een uitzondering gemaakt voor Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag, en de Joodse feestdag Chanoeka. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooralsnog geldt het advies voor de komende drie weken en vervalt het per 4 december. Vanaf dan gaan er waarschijnlijk andere coronaregels gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen in meer sectoren en de 2G-maatregel.

Die houdt in dat alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad nog een toegangsbewijs krijgen. Een test is dan dus niet meer houdbaar. Totdat dit wettelijk kan, geldt onder meer het advies voor een limiet aan thuisbezoek.

Onder het advies vallen geen kinderen tot en met 12 jaar. Vorig jaar gold tijdens Kerstmis het dringende advies om niet meer dan drie gasten uit te nodigen.

Verder wil het OMT eerst meer onderzoek doen voordat het met een advies komt over een herhaling van het vuurwerkverbod aankomende jaarwisseling. Het idee is dat zo'n verbod ziekenhuizen ontlast omdat er minder vuurwerkslachtoffers zorg nodig hebben.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.