Waar is de tolerantie voor andere meningen gebleven? | column

1 / 2

Het is ’de week van het leven’. Als de titel van deze week op zichzelf nog niet duidelijk genoeg is: kijk even naar de organisaties die eraan meewerken.

Dit zijn bijvoorbeeld de SGP en de ChristenUnie. Een anti-abortus week dus, voor wat de organisatoren ’de verdrietige realiteit achter iedere abortus’ noemen. Zij willen hulp voor onbedoeld zwangere vrouwen onder de aandacht brengen. De bedoeling is natuurlijk dat ze helemaal geen abortus plegen, dat moge duidelijk zijn.

In wat televisiespotjes wordt onder andere beweerd dat vrouwen die een abortus ondergaan niet aan het kind denken. Daar was de meningenpolitie al onder leiding van presentator Tim Hofman, die zijn ongenoegen over deze campagne kenbaar maakte. Hij deed een oproep om over deze spotjes te klagen en toen kwam er een ’opvallend groot’ aantal klachten binnen bij de Reclame Code Commissie. In een paar dagen tijd waren dit er al 775, volgens de Volkskrant een record. PvdA-leider Lilianne Ploumen deed ook nog een duit in het zakje.

Het is een klein nieuwsfeit, maar veelzeggend over hoe het publieke debat tegenwoordig wordt gevoerd. De ruime meerderheid van Nederland is voor abortus, er is geen enkel concreet plan om abortus te beperken en als we bekijken hoe groot de SGP en ChristenUnie zijn, is het duidelijk dat dat plan er ook niet gaat komen, laat staan een meerderheid halen. Daar gaat het de klagers dus ook niet om: de abortuspraktijk blijft sowieso zoals die is, maar je mag nu niet eens meer een andere praktijk wensen en wijzen op de mogelijkheid om een ongeplande zwangerschap gewoon te laten voortduren.

Waar is de tolerantie voor andere meningen gebleven? Waarom moeten onwelgevallige standpunten uit de publieke ruimte worden verbannen? De aanhang van SGP en ChristenUnie is klein en heeft standpunten die velen zeer ouderwets vinden. Je kunt er prima je schouders over ophalen en ze negeren. Maar dat is voor de honderden klagers niet meer voldoende: de hoop is dat er officieel wordt besloten dat je hier geen reclame meer voor mag maken, wat feitelijk een oproep is om de uitingsmogelijkheden van conservatieve christenen in te perken. Zij doen echter geen vlieg kwaad en het is prima als zwangere vrouwen zich door zo’n campagne laten overhalen geen abortus te plegen.

Het is net alsof de standpunten van conservatieve christenen niet sowieso al aan de verliezende hand zijn. Bewijs daarvoor kwam deze week uit een heel andere hoek: de bible belt kent een lage vaccinatiegraad omdat sommige christenen daar religieuze bezwaren tegen hebben. Nu de besmettingen oplopen gaat de vaccinatiegraad er opeens opvallend snel omhoog. Zouden dezelfde christenen op den duur niet vanzelf wat milder over abortus worden? Daar is echt geen reclameverbod voor nodig.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.