Laatste ladingen vervuilde grond afgevoerd bij de Westdijk, de 32 miljoen kostende klus is echter nog niet helemaal geklaard

© foto caspar huurdeman

Eric Lorier
Spakenburg

Historisch moment in de polder bij Spakenburg. De laatste schep vervuilde grond ging uit de Westdijk, waarmee het einde nadert van de tientallen miljoenen kostende saneringsproject van Waterschap Vallei en Veluwe. De klus is daarmee nog niet afgerond overigens. Zo zal in elk geval het wegdek moeten worden hersteld. Door de werkzaamheden zijn her en der scheuren ontstaan.

De Westdijk bij Spakenburg is in 2016 versterkt in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, naar later bleek met thermisch gereinigde grond die niet goed gereinigd bleek. Na onderzoek bleek er niets anders op te zitten dan de grond weer volledig af te graven en af te voeren en te vervangen door grond die wel schoon is. Kosten: 32 miljoen euro. In totaal zijn vierduizend vrachtwagens vuile grond afgevoerd via een noodweg door de weilanden en een tijdelijke kade in de Eem. Via dezelfde weg is evenzoveel schone grond aangevoerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.