We vieren feest, want 150 jaar geleden kwam het eerste nummer uit van… Het Gooische Nieuwsblad

Voorpagina van de speciale bijlage die zaterdag verschijnt rond het 150-jarig bestaan van De Gooi- en Eemlander.© Mediahuis

Wim Wegman
Hilversum

In 1859 neemt de jonge typograaf Johannes Geradts in Hilversum de drukkerij over van de een jaar daarvoor overleden Pieter Marius van Cleef. Hij verhuist de zaak naar de Langestraat waar hij op zaterdag 11 november 1871 het eerste nummer van Het Gooische Nieuwsblad uitbrengt.

De opzet van het blad is nog bescheiden. Geradts is redacteur, hoofdredacteur, administrateur én drukker tegelijkertijd. Het nieuwsblad drukt hij op een eenvoudig drukpersje op zolder. De berichten in het op zaterdag verschijnende weekblad zijn soms maanden oud. Toch blijkt Het Gooische Nieuwsblad een schot in de roos. Ook al is het nieuws belegen, voor de Gooise lezers zijn de stukken nog steeds de moeite waard. En ze willen ook méér. Al na een maand moet Geradts de omvang van zijn nieuwsblad met een kwart uitbreiden.

‘Fijn voor hem’, denkt u nu misschien, ‘maar wat moeten wij met deze informatie?’ Nou, met de uitbreiding van zijn nieuwsblad in 1871 besluit Geradts ook om de naam te veranderen. Het Gooische Nieuwsblad wordt De Gooi- en Eemlander. Vandaag precies 150 jaar oud dus.

Loodzetter

Dat vieren we een jaar lang met allerlei speciale producties, te beginnen in de krant die nu voor u ligt. Het gebeurt niet vaak dat we een hele voorpagina inruimen voor één onderwerp, en zeker niet voor een tekening, maar we vonden dat we deze keer een uitzondering moesten maken. Voor u. Met de cartoon van onze vaste tekenaar Frank Muntjewerf willen we u, de lezer, bedanken dat u De Gooi- en Eemlander al 150 jaar lang mogelijk hebt gemaakt.

Verder in de krant van vandaag een kijkje achter de schermen: hoe is er op de krant door de jaren heen is gewerkt. Van typemachine en loodzetter tot multimediaal vergaderen in Teams.

Komende zaterdag presenteren we met trots een speciale bijlage waarin we het verleden, het heden maar ook de toekomst van het levenswerk van Johannes Geradts de revue laten passeren. Met verhalen, vele foto’s en zelfs een stripverhaal.

Opbeurend

In de bijlage vooral ook mooie verhalen van lezers en wat de krant voor hen betekent. Die verhalen raken ons enorm. Ze doen ons nog eens goed beseffen dat wij de krant dan wel maken, maar dat het vooral úw krant is. ‘Een onmisbaar deel van mijn bestaan’, noemt één van u het.

We zijn blij dat we in de bijlage een heel opbeurende boodschap kunnen brengen: de krant groeit als kool door een nieuwe manier van werken. Zoals adjunct-hoofdredacteur GerBen van ’t Hek van De Gooi- en Eemlander het samenvat: ,,Tegenwoordig komt de hele wereld bij ons kijken hoe we dit doen.’’

Wat er het komende jaar allemaal gaan doen, houden we nog even onder ons, maar we willen vooral u, de lezer, opzoeken. Om mooie verhalen op te tekenen - en nogmaals te bedanken voor uw steun aan 34.066 keer Het Gooische Nieuwsblad en De Gooi- en Eemlander.

Lees hier alles over het 150-jarig bestaan van de Gooi- en Eemlander

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.