Den Haag, kom met geld voor het behoud van onze botters! Provincies en Zuiderzeegemeenten breken lans voor bruine vloot

Bunschoter burgemeester Van de Groep bij de Spakenburgse botterhaven.© foto gemeente bunschoten

Eric Lorier
Bunschoten

Het rijk moet met geld over de brug komen voor het behoud van de bruine vloot. Dat vinden de provincie Utrecht, Flevoland, Friesland en Overijssel, diverse brancheorganisaties en de Vereniging Zuiderzeegemeenten. Gezamenlijk hebben zij een verzoek bij het rijk ingediend om budget vrij te maken.

De Bunschoter burgemeester Melis van de Groep staat als bestuurslid van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten uiteraard achter het pleidooi. Zijn gemeente Bunschoten is immers de thuishaven van de grootste bottervloot van Nederland. ,,Spakenburg is rentmeester van een uniek stukje cultureel erfgoed in de vorm van de meest complete historische vissershaven van Nederland. Naast een nog in bedrijf zijnde botterwerf ligt er in de haven een groot aantal historische schepen, waaronder veel authentieke botters. Zonder historische schepen echter geen historische havens meer. Als een van de Zuiderzeegemeenten zetten we ons daarom in voor geld vanuit het Rijk voor het behoud van alle Nederlandse historische schepen.” De gemeente Bunschoten heeft zelf al eerder geld vrijgemaakt voor steun aan de bottervloot.

De bruine vloot wil onder meer een garantiefonds voor lage rente-financiering voor erfgoedschepen. Ook is een toekomstbestendige aanpak nodig voor verduurzaming en veiligheidscertificering van het maritiem erfgoed: de skûtsjes, de botters en een enkel koggeschip. Met deze schepen wordt gevaren op vooral de binnenwateren, maar ook op zee. Ook economisch is de bruine vloot van belang, zowel qua toerisme als verfraaiing van de historische binnensteden.

Oude schepen worden gezien als varende monumenten, maar hebben niet die status. Oude botters vergen veel onderhoud, en dat onderhoud kost bovendien veel geld. Het onderhoud van een botter kost de eigenaar jaarlijks gemiddeld 15.000 euro. Doordat er sinds de corona-uitbraak begin vorig jaar nauwelijks is gevaren met de schepen, zijn ook de inkomsten grotendeels weggevallen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.