Dubbelslag: Richard Douma snelt naar zege op zowel korte als lange cross bij 74e Maple Leaf Veldloop

Er stond geen maat op winnaar Richard Douma.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Nico Vink
Hilversum

De keuze om de Maple Leaf Veldloop ondanks alle coronaregels toch maar door te laten gaan, pakte goed uit voor de organisatie van de loop die zondag werd gehouden.

Dagenlang hing wedstrijdleider Louran van Keulen aan de telefoon met mensen die moesten weten aan welke regels het evenement zou moeten voldoen. Maar echt duidelijkheid kreeg hij niet en dus werd er besloten tot toch door laten gaan met stevige veiligheidsregels. ,,We zouden wel zien waar het schip zou stranden”, aldus de Blaricummer. ,,Ik kreeg zondagochtend opeens een berichtje waarin stond dat we helemaal geen QR-codes hoefden na te kijken. Buitensport was vrijgegeven. Je zou als organisatie het evenement wel hebben afgeblazen. Ik ben blij dat we dat niet hebben gedaan.”

Zaandammer Richard Douma stal de show bij de 74e editie van de loop. De viervoudig Nederlands kampioen op de 1.500 meter zegevierde eerst op de korte cross over 2.500 meter. In de sprint bleef hij na zeven minuten en een seconde Filmon Tesfu nipt voor.

Op de lange cross, over tien kilometer, was hij vervolgens superieur. Als een hinde liep hij soepel over het parcours om te winnen in een tijd van dertig minuten en 21 seconden. Almeerder Luc Velzeboer (31.45) en Tilburger Robin van Riel (31.52) liepen zich daarachter volledig stuk.

,,Na de korte cross had ik een paar minuten rust en daarin heb ik besloten om ook de tien kilometer te lopen. Het ging me nog goed af ook”, aldus de dubbele winnaar.

Ook het 19-jarige talent Pablo Velt uit Soest kende een goed optreden. Hij werd zevende in 34.18. ,,Ik wilde hogerop en daarom ben ik naar GAC gegaan. Ik loop al vanaf mijn zesde.”

Bij de vrouwen was Famke Heinst superieur op de 7,5 kilometer, mede ook omdat Maureen Koster uitviel. De nog jonge Heinst (22) maakte na vier jaar studeren in de Verenigde Staten haar rentree in een Nederlandse wedstrijd. ,,Ik ga deze winter vol voor plaatsing voor het EK cross onder 23 jaar. Ik had hier wel liever gewonnen met Maureen erbij hoor”, liet de Arnhemse weten.

Beste regionale loper op de korte cross was Hilversummer Cas Lutz (dertiende). ,,Ik had het zwaar, nadat ik twee keer ziek ben geworden door corona. Ik ben ook weer teruggekeerd bij GAC, omdat bij AAC mijn loopgroep uit elkaar viel.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal