Hoofdklasse honkbal gaat in 2022 op slot, komende seizoenen geen degradatie mogelijk

HCAW speelt ook in 2022 weer tegen Storks.© Archieffoto Studio Kastermans

Monne Reitsma
Bussum

De hoofdklasse honkbal gaat op slot. Dat houdt in dat er volgend seizoen geen enkele ploeg op het hoogste niveau kan degraderen.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond heeft deze beslissing genomen om een verdere professionalisering van de competitie en de deelnemende verenigingen op dit niveau mogelijk te maken. Clubs die in de hoofdklasse willen uitkomen moeten de komende jaren aan een aantal kwaliteitseisen voldoen.

Het complete pakket aan eisen is nog niet rond maar te denken valt aan een goede lichtinstallatie en op termijn ook coaches in het bezit van het hoogste trainersdiploma, TC 4. In het voorjaar van 2022 zal een en ander worden vastgelegd in een convenant waar alle verenigingen voor tekenen.

In het seizoen 2022 komen negen ploegen in de hoofdklasse uit. Er is in de plannen van de KNBSB ruimte voor tien teams, maar de huidige hoofdklassers waren collectief tegen het nu al toelaten van een tiende ploeg. RCH-Pinguins uit Heemstede is nieuw op het hoogste niveau omdat zij afgelopen seizoen de promotiewedstrijden tegen Storks Den Haag winnend wisten af te sluiten.

Overigens hebben die nederlagen voor Storks uiteindelijk geen gevolgen, want de KNBSB is van mening dat er in de hoofdklasse een club uit Den Haag hoort te spelen en dus degradeert Storks niet. Voor een eventuele tiende plek wordt gedacht aan verenigingen als Euro Stars (Capelle aan den IJssel) en UVV (Utrecht).

Om het ontwikkelingstraject van de hoofdklasse te laten slagen, is besloten om zeker vijf jaar de hoogste klasse gesloten te houden. Op die manier is er duidelijkheid voor de deelnemende clubs.

Er wordt ook gehoopt dat sponsors zich voor een langere periode aan een club gaan verbinden en niet verdwijnen na een eventuele degradatie.

Voor aankomend seizoen worden in ieder geval weer drie wedstrijden per week gespeeld. Het is alleen nog niet duidelijk of dat op donderdag, zaterdag en zondag zal blijven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal