Twee drugsdealers opgepakt, nog te vroeg voor beschuldigende vinger na onnatuurlijke dood Bunschoters

William Berendse was selectiespeler bij voetbalclub Eemdijk.

William Berendse was selectiespeler bij voetbalclub Eemdijk.© Caspar Huurdeman

Henk Runhaar
Bunschoten

Twee drugsdealers zijn woensdag opgepakt naar aanleiding van het onderzoek naar de onnatuurlijke dood van Bunschoters William Berendse (27) en Lubertus Bos (36).

De politie maakte de arrestaties vrijdagmiddag bekend. Het gaat om een veertigjarige Amersfoorter en een dertigjarig inwoner van Bunschoten. Ze zitten nog vast. Bij het doorzoeken van verschillende locaties stuitte de politie op grote hoeveelheden verdovende middelen en geneesmiddelen. De twee worden verdacht van overtreding van de Opiumwet en de Wet op geneesmiddelen.

Lees ook: ’Ben bij Lub, ik ben bang dat hij dood is.’ Hoe kan het dat fitte William en ondernemende Lubertus niet meer wakker werden?

Of ze verantwoordelijk zijn voor de dood van Berendse en Bos is nog niet duidelijk, benadrukt de politie. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de overlijdensgevallen. Dat onderzoek is nog niet afgerond. ,,Er zijn nog geen conclusies te trekken ten aanzien van de exacte doodsoorzaken.’’

Het onderzoek leidde dus wel tot de arrestatie van de twee dealers. In het dorp houden de geruchten aan dat selectiespeler van Eemdijk en de fanatieke aanhanger van Spakenburg slachtoffer werden van vervuilde drugs. Aangenomen wordt dat er iets mis was met de zogenoemde downer die ze na een gezellige avond zouden hebben genomen om in slaap te komen. Mogelijk gaat het om het slaapmiddel temazepam, kattenoogjes in de volksmond. Beiden werden niet meer wakker. (Tekst gaat door onder de foto)

Lubertus Bos was fanatiek aanhanger van de ’blauwen’, oftewel Sportvereniging Spakenburg.

Lubertus Bos was fanatiek aanhanger van de ’blauwen’, oftewel Sportvereniging Spakenburg.© Caspar Huurdeman

De politie is nog volop bezig met onderzoek naar de grote hoeveelheden aangetroffen drugs en geneesmiddelen en kijkt daarbij naar de betrokkenheid van het tweetal. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis. Vanwege het gevoelige onderzoek zitten ze in beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaten.

Tijdrovend onderzoek

Het kan volgens het Openbaar Ministerie nog weken duren voor de doodsoorzaak van de twee Bunschoters is opgehelderd. Er vindt toxicologisch onderzoek plaats. ,,Dat is tijdrovend en kostbaar’’, zegt een woordvoerder. Telkens wordt gecheckt op de aanwezigheid van bepaalde stoffen, om bepaalde scenario’s uit te sluiten. ,,Vervolgens is een volgende groep stoffen aan de beurt.’’

Vanwege het uitgebreide onderzoek werden deze week de lichamen van beide overledenen alsnog in beslag genomen in opdracht van de officier van justitie. De stoffelijke overschotten werden in de loop van de week terugbezorgd in Bunschoten. Vrijdag is Bos begraven, Berendse wordt zaterdag ter aarde besteld.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.