Onveilig, logistiek drama, leden kwijt; zaalsportclubs worstelen met verplichting tonen QR-code

Handbal in Volendam.© Foto Wim Egas

Van onze verslaggever
Volendam/Huizen

De binnensport acht het ondoenlijk om vanaf zaterdag iedereen bij de ingang te controleren op een coronatoegangsbewijs. „Het is een logistiek drama”, zegt algemeen manager Joost Ooms van handbalvereniging Volendam. Hij vreest ook voor onveilige situaties voor vrijwilligers die leden zonder coronapas moeten wegsturen. „Het gaat heel moeilijk worden en dan heb ik het niet alleen over de extra mankracht die we moeten zoeken om de controles bij de toegang uit te voeren”, zegt voorzitter Maarten Bokhoven van volleybalvereniging Huizen.

Het kabinet ziet af van de invoering van het coronatoegangsbewijs voor amateursport in de buitenlucht, maar voor de zaalsporten gelden de aangescherpte regels wel. Wie wil komen trainen of een wedstrijd wil bezoeken, moet een coronatoegangsbewijs laten zien. Veel besturen van binnensportclubs voeren inmiddels koortsachtig overleg over hoe ze dat voor zaterdag voor elkaar gaan krijgen.

„Het is al een uitdaging op zich om trainers en begeleiders te vinden voor al je teams, laat staan vrijwilligers die bij de deur gaan staan’’, reageert Huizen-voorzitter Bokhoven. Veel zorgelijker vind ik het gevaar voor ontwrichting van de teams. Er zijn leden van wie ik weet dat ze niet gevaccineerd zijn. Dat is hun eigen keuze en ik vind daar niks van, maar zij mogen niet naar binnen, dus veel teams komen straks spelers tekort.”

Lange termijn

Een kampioensfeestje bij volleybalclub Huizen.© Foto Studio Kastermans

Bokhoven is ook bang voor de gevolgen voor op lange termijn. „We zijn al leden kwijtgeraakt en mijn vrees is dat wanneer dit beleid lang aanhoudt, meer mensen de sport de rug toekeren. Dat lijkt me geen positief vooruitzicht in de wetenschap dat sporten en bewegen juist zo gezond is.”

Volgens Ooms (Volendam) gaat het beleid volledig voorbij aan de grote gevolgen die dit voor de zaalsport kan hebben. „Ik moet aan vrijwilligers vragen of ze andere vrijwilligers, misschien wel familie van elkaar, willen wegsturen als ze geen QR-code hebben. Dat zijn mensen die er niet in getraind zijn en we brengen die mensen in een onveilige situatie. Bij onze club lopen de emoties en discussies al hoog op; de WhatsApp-groepen zijn ontploft.”

Secretaris Dick van der Horst van de Amsterdamse basketbalclub Apollo noemt de controles op de QR-code een ’onmogelijke opgave en niet te doen voor onze club.’ „We trainen elke avond in de Apollohal, op doordeweekse dagen van 17.00 tot 21.30 uur en in de weekends van 10.00 tot 21.30 uur. Ik zou niet weten hoe we die controles aan de deur moeten regelen. Van de trainers kun je dat niet verlangen en wij kunnen ook niet even een blik vrijwilligers opentrekken die we al die uren bij de deur neerzetten. Dat is niet te doen. Ik denk dat we de verantwoordelijkheid maar bij de leden zelf neerleggen en een briefje bij de toegangsdeur ophangen met de mededeling: QR-code verplicht.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal