Burgemeester Broertjes van Hilversum uit kritiek: ’Ik ben tegen maatregelen die voor tweespalt zorgen’

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum komt aan voor het Veiligheidsberaad.© ANP

Vincent Triest
Utrecht

Terwijl de oproep om het test- en vaccinatiebewijs breder in te zetten steeds luider klinkt, is er vanuit de veiligheidsregio’s ook kritiek. „Ik ben tegen maatregelen die voor tweespalt in de samenleving zorgen”, zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

Eerder op maandag lekte de maatregelen al uit die de regering wil aanscherpen, in een poging de coronabesmettingen de kop in te drukken. Zo moet de coronapas gaan gelden in sportscholen, zwembaden, dierentuinen, musea en pretparken. Ook wordt er ingezet op meer thuiswerken en moet bij de kapper weer een masker op.

Ook herhaalde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zijn oproep om de pas nog breder in te zetten. Hij wil onder meer dat het voor werkgevers mogelijk wordt om toegangsbewijzen op de werkvloer in te zetten.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigde na afloop van de bijeenkomst dat er ook gesproken is over maatregelen waarvoor nog geen wettelijke basis is, zoals het inzetten van de QR-code op het werk. Daarnaast wil bewindspersoon samen met gemeenten inzetten op een betere naleving van de coronaregels.

Tweespalt

Burgemeester Broertjes is fel tegen het uitbereiden van de plekken waar een test- of vaccinatiebewijs wordt gebruikt. „Ik ben tegen maatregelen die voor tweespalt zorgen tussen gevaccineerde en ongevaccineerden”, zegt hij. Ook stelt hij dat gemeenten nu al moeite hebben om toezicht te houden op sectoren waar de bewijzen worden ingezet: „In de horeca is controle nu al een probleem.”

Volgens burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht veroorzaakt elke maatregel die wordt genomen voor tweespalt. Bruls: „Ik heb liever dat het parlement nu keuzes maakt dan dat medici dat straks moeten doen. We hebben daarom robuuste maatregelen nodig.”

Lees ook: Mondkapje weer op in alle winkels en supermarkten

Lees ook: Zwembranche gaat niet meewerken aan QR-code

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.