Hoogste ambtenaar Wijdemeren vertrekt, niet los te zien van onderzoek ambtelijk functioneren

Gemeentesecretaris Wietske Heeg

Gemeentesecretaris Wietske Heeg© Foto Gemeente Wijdemeren

Hans van Keken
Wijdemeren

Gemeentesecretaris Wietske Heeg gaat weg bij de gemeente Wijdemeren. Dat valt niet los te zien van het meest recente, voor het bestuur en de ambtelijke top pijnlijke onderzoeksrapport naar het functioneren van de gemeente.

Wietske Heeg vertrekt per 1 november, om aan de slag te gaan als interim manager voor de publieke sector. Op 1 januari vervolgt ze volgens de gemeente haar carrière als senior interim manager bij bureau Zeelenberg, actief in advisering in de publieke sector.

De gemeentesecretaris is als directeur eigenlijk de baas van alle ambtenaren, rechtstreeks verantwoordelijk voor de uitvoering van alles wat het bestuur in overleg met de gemeenteraad besluit. Heeg werkte inmiddels ruim tien jaar voor de gemeente Wijdemeren, sinds 2011 als afdelingshoofd Dienstverlening, daarna afdelingshoofd Sociaal Domein. Vanaf 2017 was zij gemeentesecretaris.

In september gaf de gemeenteraad van Wijdemeren al unaniem een duidelijk signaal af dat ze niet tevreden is over het functioneren van de gemeente. Uit onderzoek van bureau Necker van Naem was gebleken dat de organisatie topzwaar is, met relatief te veel leidinggevenden. Het was ook niet voor het eerst dat een onderzoeksbureau Wijdemeren op de pijnbank had gelegd. Al jaren blijkt het moeilijk om de gemeentelijke organisatie ambtelijk en bestuurlijk beter op de rails te krijgen.

Plan is nu om de rol van verandermanager te combineren met die van een interim gemeentesecretaris die rechtstreeks onder burgemeester Crys Larson moet gaan werken. De gemeenteraad kwam in de raad van september met het unaniem gesteunde voorstel om een verandermanager in te zetten. Ook moet er een concerncontroller aangesteld worden, een spin in het financiële web. De politiek Wijdemeren hoopt zo dat met meer vaart wordt ingegrepen in de ambtelijke organisatie van de gemeente

De gemeente meldt dat de werving voor een interim gemeentesecretaris wordt gestart. Deze nieuwe persoon moet dan, zoals de raad wil, invulling geven aan de aanbevelingen uit het onderzoek naar het functioneren van de organisatie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.