Puinhoop in de ereklasse rugby: tegenstander Hilversum zegt af wegens spelersgebrek.’t Gooi speelt wél en wint van The Bassets

Piet van den Deijssel
Sassenheim

De rugbyers van Hilversum zouden het zaterdag opnemen tegen het Zeeuwse Oemoemenoe, maar de ploeg uit Middelburg kon geen compleet team op de been brengen. De wedstrijd is nu verschoven naar zaterdag 4 december.

Dat een team dat tot de beste zestien clubs van Nederland behoort daarmee wegkomt, mag toch wel als een blamage gezien worden. Temeer omdat er nog drie andere wedstrijden in de ereklasse werden uitgesteld, omdat clubs spelers moeten afstaan aan het Delta-team.

Dit Nederlandse talententeam neemt deel aan de Europese Super Cup, een nieuw toernooi dat in het leven geroepen is om het rugby voor jonge spelers in Europese landen die niet tot de absolute wereldtop behoren naar een hoger niveau te stuwen. Delta werd dit weekend overigens afgedroogd door het Portugese Lustitanos: 7-50.

De uitwedstrijd van ’t Gooi bij The Bassets ging zaterdag wel door. De Naarders moesten het in Sassenheim wel zonder de voor het Delta-team geselecteerde Te Campbell doen. In de eerste helft waren het de bezoekers die de minste fouten maakten en in de achtste minuut via Jan-Willem de Muinck Keizer de score openden: 0-5.

De thuisploeg had veel overtredingen nodig, iets waar ’t Gooi te weinig gebruik van maakte. Toch wist De Muinck Keizer ook zijn tweede try te drukken: 0-10.

The Bassets kon de nul wegpoetsen via een strafschop, waarna de gasten de druk weer opvoerden. Blake Nightingale scoorde, terwijl Marc Mistou de bal tussen de staanders schoot: 3-17.

In blessuretijd kwamen de Sassenheimers weer drie punten dichterbij, via opnieuw een penalty, maar Tomas Wittebol bepaalde de de ruststand met de vierde Naardense try - tevens goed voor een bonuspunt - op 6-22.

In de tweede helft wist The Bassets de ploeg van Gareth Gilbert vast te pinnen op eigen helft, maar sterk verdedigen hield de aandringende tegenstander van scoren af. Na tien minuten nam ’t Gooi het initiatief weer over en speelde de wedstrijd zich grotendeels af op het grondgebied van de Zuid-Hollanders, die evenwel niet opgaven. Pas halverwege de tweede helft slaagde Daniel Workel erin door de verdediging te glippen. Mistou benutte ook nu weer de conversie en bracht de stand daarmee op 6-29, wat tevens de eindstand bleek.

Man of the match werd Jesper Webb, een Australiër die zomaar kwam ’aanwaaien’ in Naarden. Een speler die niet zozeer opvalt, maar ongemerkt bergen werk verzet, met name het betere ’sloopwerk’.

Ook veel indruk maakte de 19-jarige Mark Coebergh, die zich zowel op het veld als daarbuiten enthousiast toonde. ,,Ik ben opgegroeid in Hongkong. Mijn vader is Nederlander en geboren in Hilversum, mijn moeder is Filipijnse. Ik ben samen met mijn broer Anthony naar Nederland gekomen om te studeren. Hij was er vandaag niet bij omdat hij binnenkort afstudeert voor zijn master. In Hongkong ben ik op mijn negende begonnen met rugbyen en heb ik alle nationale jeugdselecties doorlopen. Ik ben geselecteerd om met Nederland onder 20 deel te nemen aan het Europees kampioenschap in Portugal, in de tweede week van november. Daar kijk ik echt wel naar uit.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal