Israël wil ruim 1300 huizen bouwen voor kolonisten op Westoever

ANP Producties | Bron: ANP

Israël gaat 1355 huizen bouwen voor kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, zei het ministerie van Bouw zondag. "Aanbestedingen zijn gepubliceerd voor 1355 woningen in Judea en Samaria", aldus het ministerie, onder verwijzing naar de bijbelse namen die in Israël veel worden gebruikt voor de Westelijke Jordaanoever.

De aankondiging van de bouw van nieuwe huizen voor kolonisten volgt op de toestemming die de Israëlische regering vorige week verleende aan 4000 Palestijnen om zich in te schrijven als inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Het was voor het eerst in twaalf jaar dat Israël dit op de Westoever toestond.

De huizen voor Israëlische kolonisten worden gebouwd in zeven nederzettingen, aldus het ministerie. Ze staan los van de 2000 woningen op de Westoever die het Israëlische ministerie van Defensie in augustus aankondigde. Definitieve toestemming voor de bouw daarvan volgt komende week.

Naftali Bennett

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever al sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog met Egypte, Jordanië en Syrië in 1967. De Verenigde Naties hebben de nederzettingen op de Westoever, waar naar schatting 470.000 Israëliërs wonen, meermaals veroordeeld als "flagrante schendingen van het internationale recht".

De Israëlische premier Naftali Bennett, voorheen het hoofd van een lobbygroep voor kolonisten, is tegen de vestiging van een Palestijnse staat en heeft formele gesprekken met Palestijnse tijdens zijn ambtstermijn uitgesloten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.