Vandaag op deze dag in 1987: Door een vuurwerkbom in De Kuip bijna geen EK-titel voor het Nederlands elftal [video]

Doelman Charitou nadat er een bom is ontploft in zijn strafschopgebied.

Doelman Charitou nadat er een bom is ontploft in zijn strafschopgebied.© Foto Hollandse Hoogte/ANP

Kees van Dalsem

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de wedstrijd tussen Nederland en Cyprus op 28 oktober 1987 in De Kuip.

Het Europees kampioenschap voetbal 1988 is nog steeds de enige grote prijs die het Nederlands elftal heeft gewonnen. Maar bijna had Oranje die titel nooit gepakt. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Cyprus gooide een 21-jarige ’supporter’ uit Oss een vuurwerkbom in de buurt van de Cypriotische keeper.

Record

Er was niks aan de hand, Nederland stond al snel met 1-0 voor, toen vlakbij keeper Andreas Charitou een zware knal te horen was. Rook vulde het strafschopgebied van Cyprus. Toen de Cyprioten doorhadden dat hun goalie gewond was, liepen ze uit protest van het veld. De thuisploeg moest lang aandringen bij de scheidsrechter, maar uiteindelijk werd de wedstrijd ’gewoon’ uitgespeeld. John Bosman was op dreef: de spits van Ajax scoorde maar liefst vijf keer - een record - waardoor het duel in een 8-0 zege eindigde.

Reglementaire nederlaag

Maar dat record hield geen stand. De Uefa vond dat Cyprus was benadeeld door het supportersgeweld en besloot tot een reglementaire 0-3 nederlaag voor Oranje. Dat betekende dat Griekenland nog een kans had op kwalificatie voor het EK. Als de Grieken zouden winnen van Oranje in de laatste poulewedstrijd, dan gingen zij en niet Nederland naar de eindronde. Saillant is natuurlijk wel dat de Grieken en Cyprioten nogal een innige band onderhouden: driekwart van de inwoners van het eiland hebben Griekse wortels.

Beroep

De KNVB ging echter in beroep tegen de beslissing, met het gevaar dat straf werd omgezet in uitsluiting, iets wat de Grieken en Cyprioten natuurlijk wel zagen zitten. Maar de Uefa oordeelde dat de wedstrijd zonder publiek moest worden overgespeeld: de bondsarts oordeelde dat keeper Charitou niet zo heel erg gewond als dat hij deed voorkomen. In een lege De Meer won Oranje uiteindelijk met 4-0 - met drie goals van Bosman - waardoor kwalificatie voor het EK alsnog een feit was.

Crimineel

Met de 21-jarige inwoner van Oss liep het minder goed af. De Brabander werd al snel na de wedstrijd in zijn kraag gegrepen. Zijn arrestatie zorgde voor grote onrust in het industriestadje: er werd zelfs een lege lijkkist in de tuin van zijn ouderlijk huis gezet. John Staal werd veroordeeld tot drie maanden cel, een stadionverbod voor het leven en tot het betalen van een boete van 310.000 gulden. Omdat zijn ouders hun zaak niet kwijt wilden raken, werd hij onterfd en kwam hij terecht in het criminele circuit. In 1998 werd zijn geldboete echter omgezet in een werkstraf van 240 uur bij voetbalclub TOP Oss. Na twintig jaar kwam ook zijn levenslange stadionverbod ten einde.

Meer nieuws uit Sport